Žádný alibismus! Hokejové Vítkovic si dávají na startu nové extraligové sezony jeden zásadní cíl. Po dvou nevydařených letech dokráčet do čtvrtfinále a následně se pokusit zabojovat o některou z medailí. „Kvalitně se doplnil kádr, věřím ve velký úspěch,“ řekl kapitán Rostislav Olesz, který byl s šesti brankami nejlepší střelec v přípravě.

„S čím budu v sezoně spokojený? Ať na nás fanoušci nepískají, to pro nás bude největší vítězství. To znamená, že budeme muset hrát dobře. A já v to věřím,“ podotkl Olesz.

A konkrétní cíl? „Nemůže být malý. Rozhodně vyšší než loni. Jdeme do sezony s tím, že chceme titul. Proto to přeci všichni děláme. Na druhé straně musíme být realisté. V extralize jsou kluby, které mají ještě o něco větší finanční možnosti. Každopádně se rozhodne na ledě. Až tam se ukáže, kdo je jak připravený, a kdo tomu bude blíž,“ prohlásil Olesz.

Výkony a výsledky z předsezonních měření sil napověděly, že by mohly být Vítkovice černým koněm soutěže. Ostravané vyhráli osm z deseti přípravných zápasů, když nastříleli

49 gólů. Mimo jiné zvládli oba duely s Třincem, během turné po Švýcarsku porazili také Langnau a Kloten.

„Mužstvo se nám podařilo kvalitně doplnit, což se v přípravě ukázalo. Byl jsem s ní spokojený. Teď chceme posunout mašinu dál,“ řekl generální manažer a trenér Vítkovic Jakub Petr.

Ten věří, že tým bude dobře šlapat i v ostré sezoně. „To, co se nám dařilo v přípravě, bychom rádi přenesli do extraligy. O síle ostatních víme. Pokud chceme být úspěšní, musíme dostat pod sebe některé z top týmů. Loni jsme s nimi měli bilanci dobrou. Největší problém nám ale pravidelně dělali soupeři, kteří byli kolem nás, a se kterými jsme bojovali o šestku. S těmi jsme ztráceli. Teď už je ale musíme porážet,“ zdůraznil Petr.

„Rád bych letos viděl Vítkovice mezi nejlepšími. To znamená, že ideální by bylo umístění pro čtvrtfinále. Myslím, že po loňském osmém místu po základní části a vypadnutí v předkole by teď měly jít výš. Do šestého místa to není nereálné,“ řekl legendární kouč Vladimír Vůjtek, který ve Vítkovicích pokračuje jako konzultant trenérů u prvního mužstva.

Favoritů na titul je podle jeho slov více. „S favoritem to je vždycky těžké. Kometa se loni vlastně favorizovala na titul sama a po základní části nakonec skončila šestá. Až pak se jim to povedlo, protože play-off hráli opravdu velmi dobře. Vyhráli zaslouženě a celkem s přehledem. Favoritů je vždy víc. A budou to ta mužstva, která tam byla loni, ať jsou to Liberec, posílený Hradec Králové, Kometa Brno, Sparta, Třinec,“ vyjmenoval Vladimír Vůjtek.

Vzpomínky na začátky i poslední titul? Vítkovice hlásí návrat k červeným dresům

Vítkovicím věří také proto, že v kádru zůstaly všechny opory a vedení klubu dokázalo během léta přivést do kabiny čtyři kvalitní posily.

„Všichni hráči, kteří přišli do mužstva, zapadli. Věřím, že budou oporami. Jsou to i charakterově dobří kluci, mančaft je přijal. Myslím, že mužstvo je ve všech řadách více vyvážené než loni,“ doplnil Vladimír Vůjtek.

Druhou sezonu načne ve Vítkovicích zkušený útočník David Květoň. Ten byl během přípravy vidět. S pěti trefami se zařadil za šestigólového Olesze.

„Ze současného týmu máme všichni dobrý pocit. Výsledky v přípravě byly. Jenže je rozdíl mezi přípravou a ostrou sezonou. Každopádně tým má vnitřní sílu,“ prohlásil Květoň.

„Nechci říkat, že budeme útočit na horní příčky, bojovat o medaile. Musíme být pokorní. Ale věříme si. Cíl je jasný, probojovat se minimálně do čtvrtfinále play-off. Prostě chci, ať hrajeme dobře, a uvidíme, kam nás to vynese. Když budeme makat, třeba přijde na konci sezony odměna,“ vykládal David Květoň.

„Věříme si. Když se na mužstvo podíváte, je dobře postavené. Máme reprezentačního gólmana, reprezentační obranu i zkušený útok. Nechci říkat, že získáme titul, mohou nás potkat nějaká zranění, která nás trápila loni. Za sebe ale opakuju: chceme vyhrát ligu. Proto hokej přece všichni hrajeme,“ uzavřel Rostislav Olesz.

Vítkovice Ridera
Příchody obránce: Peter Trška (Kometa Brno), útočníci: Jakub Lev (Plzeň), Rastislav Dej (Hradec Králové), Šimon Stránský (Prince Albert Raiders WHL).
Odchody obránce: Lukáš Kovář (bez smlouvy), útočníci: Stanislav Balán (Karlovy Vary), Michael Vandas (Poprad), Erik Němec (Znojmo), Yan Stastny (EHC Lustenau).
Realizační tým: Jakub Petr (hlavní trenér), Pavel Trnka (asistent trenéra), Martin Prusek (trenér brankářů), Vladimír Vůjtek (konzultant), Michal Rejzek (videotrenér), Igor Horyl (kondiční trenér).

Autogramiáda hokejistů HC Vítkovice Ridera v areálu Skalka family park.
Vítkovice už „vstoupily“ do nové sezony