Premiérové čisté konto v sezoně udržel Libor Kašík, gólově se v první třetině prosadili Zdeněk Okál a Petr Holík. Zlín byl po dvou kolech nejproduktivnějším týmem soutěže, zároveň se ale také dělil i o pozici týmu s nejvyšším počtem inkasovaných gólů. Tentokráte však Berani bránili výtečně.

Domácí byli od začátku aktivnější a potvrzovali ofenzivní choutky. Již ve druhé minutě Kubiš předložil puk Okálovi, který otevřel skóre. Následovaly tři početní výhody pro Berany, kteří se prosadili až v té poslední. Bartošáka překonal Holík, který byl na konci ukázkové kombinace s Kotvanem a Bukartsem.

Zlínští hokejisté nadále svého soupeře jasně přehrávali, gól mohl dát Roman Vlach, zaváhání Bartošáka za brankou ale nevyužil.

I druhou část začali lépe domácí, na dorážky Okála s Kubišem ale hostující gólman zareagoval. Poté mohli skórovat Bukarts s Chytilem, ani oni se ale neprosadili. Gól nedokázal dát ani kapitán Veselý. Vítkovice mohly snížit v přesilové hře v polovině zápasu, výraznější šanci si však nevytvořily. A když do konce třetiny spálili své šance opět Bukarts a před sirénou Honejsek, byl stav stále 2:0.

Aktivní hra domácích a neškodnost Ridery pokračovala i v periodě třetí. Půlminutová hra pět na tři Beranů jenom ukrojila z času, který hostům zbýval na vyrovnání. Když měly Vítkovice ve 48. minutě možnost početní výhody, strávily ji v obranném pásmu. Zdramatizovat duel se poté hostům nepodařilo až v další početní výhodě.

Hlasy trenérů:

Juraj Jurík (Zlín): "Ze začátku jsme hráli to, co jsme si řekli. Chtěli jsme vycházet z trpělivé rozehrávky a občas přitlačit. Po zásluze jsme šli do vedení 2:0, ve druhé části jsme ještě nabrali na pohybu a na soupeři se ukázal jeho náročný program v posledních dnech. Měli jsme ještě vše pojistit v přesilovkách, ale chyběla důslednost při šancích. Nakonec tedy zasloužené, ale upracované vítězství."
Pavel Trnka (Vítkovice): "Vstup do zápasu byl velmi špatný. Zbytečně jsme faulovali a soupeře jsme tím dostali na koně. Tahali jsme celý duel za kratší konec."

PSG Zlín - HC Vítkovice Ridera 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Okál (Kubiš, Matějíček), 12. P. Holík (Bukarts, Kotvan). Rozhodčí: Pešina, Pavlovič - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. Diváci: 3865.

Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Bořuta, Blaťák, Matějíček, Žižka - Bukarts, P. Holík, Říčka - Honejsek, Roman Vlach, O. Veselý - Okál, Podešva, Kubiš - Šťastný, Chytil, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Vítkovice: Bartošák - Baranka, Kovář, Urbanec, Výtisk, Sloboda, Klok, A. Sedlák, D. Krenželok - Zdráhal, Roman, D. Květoň - Olesz, Illéš, Szturc - Vandas, Kolouch, Kurovský - Tomi, Balán, E. Němec. Trenéři: Petr a Trnka.

Třinec díky Špirkovi otočil duel s Litvínovem

Hokejisté Třince zvládli i třetí zápas v nové extraligové sezoně a po vítězství 2:1 nad Litvínovem mají na kontě devět bodů. Oceláři ale zápas obrátili až v posledních jedenácti minutách díky dvěma trefám Rastislava Špirka. Na obě branky mu přihrál někdejší litvínovský útočník Jakub Petružálek.

I bez zkušeného obránce Linharta v sestavě začali domácí lépe, ale převahu si kazili nevyužíváním šancí. Růžička už ve druhé minutě zblízka tečoval Hrabalovu pobídku do tyče a ve vyložené šanci se neprosadil ani Adamský, kterému kotouč ideálně naservíroval Kane.

K vedení nepomohla Ocelářům ani čtyřminutová přesilovka, kterou sehráli špatně. V jediné velké příležitosti Špirko po Růžičkově průniku ztroskotal na Janusovi. Domácí marné snažení uzavřel další trefou do tyče Kane.

Třineckým se střeleckým trápením odcházela jistota a ve druhé části byla hra vyrovnanější. A taky rozkouskovanější a méně pohledná. Domácím se naskytla možnost v pětiminutové přesilovce za Doležalův faul loktem na Polanského, jenomže nic výraznějšího nepřinesla stejně jako čtyřicetisekundová početní výhoda Severočechů pět na tři. "Škoda, že byla dělená mezi druhou a třetí třetinu. Neměli jsme moc času," řekl litvínovský trenér Radim Rulík.

Bývalé spoluhráče mohl potopit ve 43. minutě Petružálek, ale ani on nedotáhl další akci agilního Růžičky. Když pak už po šesti sekundách využil hru pět na čtyři tečující Reichel, měli to Oceláři nahnuté. "Byli jsme potrestáni za tu naši nemohoucnost. Ale ukázali jsme sílu mužstva, že jsme to za nepříznivého stavu dokázali otočit," řekl Špirko.

Ale v závěru domácí obstáli na jedničku. Rychlé vyrovnání zařídil ve 49. minutě Špirko, který zachytil vyražený puk a po dlouhé kličce pokořil Januse. O zvrat se během čtyř minut postaral znovu Špirko, který v poslední sekundě využil 68 vteřin trvající přesilovku pět na tři a zblízka poslal do sítě Petružálkův pas.

Litvínov mohl okamžitě po rozehrání vyrovnat, střela Guly ale skončila na tyči. Hostům navíc v závěru nepomohl vyloučením Pavlík, nedostali se tak ani k závěrečné power play. "Nepodali jsme špatný výkon, ale závěr jsme takticky nezvládli. K taktice patří se nenechat i zbytečně vyloučit v závěru. Třinci jsme bohužel vyloučeními nabídli přesilovku a situace, aby to překlopil," řekl Rulík.

HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 49. Špirko (J. Petružálek, Nosek), 53. Špirko (J. Petružálek, M. Růžička) - 47. Reichel (Kubát, Lukeš). Rozhodčí: Šír, Úlehla - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:6, navíc Marosz 10 min - T. Doležal 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1.

Třinec: Hrubec - Roth, Jank, Hrabal, M. Doudera, Nosek, Galvas - J. Petružálek, Špirko, M. Růžička - Irgl, Kane, Adamský - Dravecký, Kreps, Rákos - Hrňa, Polanský, Marosz. Trenéři: Kýhos, Mucha a Kopřiva.

Litvínov: Janus - Gula, Kubát, F. Pavlík, Z. Sklenička, T. Pavelka, Sörvik - K. Reichel, V. Hübl, Lukeš - M. Hořava, R. Hanzl, Nejezchleb - Martynek, J. Černý, Trávníček - Jurčík, M. Hanzl, T. Doležal. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.