Ostrava Hokejisté Vítkovic v předehrávce 15. kola extraligy porazili Karlovy Vary 2:1 po samostatných nájezdech a utnuli tím sérii devíti porážek. Strůjcem vytouženého vítězství byl Ondřej Roman, který byl jediným úspěšným střelcem v samostatných nájezdech.

Domácí byli po gólu Jiřího Burgra blízko tříbodové výhry, ale 18 sekund před koncem je o ni připravil Tomáš Harant. Energie potvrdila pověst nejslabšího celku venku, kde prohrála sedmé z osmi utkání. „Byl to hodně vydřený zápas, ale jsme rádi za dva body. Potřebovali jsme bodovat za každou cenu. Není lehké po takové sérii proher hrát líbivý hokej. Bylo to vydřené, ale doufáme, že to je zlom," řekl po utkání trenér domácích Roman Šimíček.

Karlovy Vary chtěly prohrami decimovaného soupeře otrávit důslednou defenzivou a dařilo se jim to tak, že Vítkovice se přes ní dlouho neprokousaly do jediné gólové šance.

Početní výhody v závěru urputného souboje klíčovou roli také sehrály. Deylovo vyloučení potrestal tři minuty před koncem Burger, který z voleje zametl za Závorku Němcovu pohotovou přihrávku. Ale vítězná trefa to nebyla. Opět Burger už v karlovarské power play ze středního pásma minul prázdnou bránu, vzápětí se nechal vyloučit Vandas a 18 sekund před koncem Harant při hře šest na čtyři dělovkou od modré čáry srovnal.

I v prodloužení měly Vítkovice výhru na dosah. Závorka lapil sólo Svačiny a domácí pak propásli i přesilu čtyř proti třem, byť v ní Závorku ostřelovali ze všech pozic. Dvoubodové vítězství jim tak zajistil až Roman v nájezdech. „Penalty jsme nezvládli, ale odvážíme si bod, což jsme chtěli. Přijeli jsme sem s cílem bodovat. Týmu chci poděkovat za disciplinovaný výkon. Ale moc hezký hokej to oboustranně nebyl," řekl hostující trenér Jaromír Kverka. 

Kapitán Jiří Burger: Doufám, že se od tohoto vítězství odpíchneme a zlepšíme se

Jiří Burger.

Dvakrát se během kritické série Vítkovic bez vítězství nedostal ani do sestavy, nakonec to mohl být ale právě on, kdo by svými premiérovými brankami zajistil Ostravanům po více než měsíčním půstu tři body.

Nejprve v 57. minutě poslal domácí do vedení a vzápětí mířil při power-play Karlových Varů na prázdnou branku, ale netrefil. „Abych řekl pravdu, tak do teď ani nechápu, jak jsem branku mohl netrefit. Samozřejmě vím, že nás to stálo bod, což je v naší situaci obrovská škoda," vyznal se po utkání novinářům sedmatřicetiletý forvard.

Dal tak Energetikům možnost v závěru vyrovnat, což se také svěřencům Karla Mlejnka povedlo. Domácí tak urvali alespoň druhý bod, když uspěli v nájezdech, byť tentokrát bez účasti svého kapitána, a ukončili nelichotivou sérii porážek.

„Samozřejmě jsme rádi, že to už skončilo, jelikož Vary byly nepříjemný soupeř, který nedá nic zadarmo," uvedl Jiří Burger.

Co byl váš největší problém, že se tak nedařilo a nechali jste to dojít tak daleko?

Náš velký problém je, že nebojujeme jen se soupeřem, ale hodně i sami se sebou. Tím spíše jsme rádi, že jsme dokázali vyhrát alespoň takto a nepříjemná série je u konce.

Na mysli těmi problémy určitě máte i zbytečná vyloučení v poslední minutě, která vás okradla o body v úterý a také proti Karlovým Varům.

Nevím, jestli to vyloučení bylo zbytečné, moc jsem na tu situaci neviděl, takže to nechci takto soudit. Každopádně je to už ale několikátý zápas, kdy dostaneme gól z přesilovky soupeře v závěru a to nás potom sráží. Musíme si na to dát pozor. Doufám, že se od tohoto vítězství odpíchneme a budeme se zlepšovat.

Co se stalo, že jste netrefil branku, která na vás doslova zívala? Mohla být chyba třeba v koncentraci nebo vám puk sjel z hokejky?

Nevím. Přijde mi, že jsem se na to soustředil tak moc, až jsem se netrefil…

Každopádně jste vyhráli a mohli si tak po měsíci zase v kabině zakřičet.

(usměje se) Už jsme ten pokřik ani neznali, to je další pozitivum, že jsme si jej mohli zase po čase připomenout. Nebylo to za tři body, ale buďme rádi alespoň za ty dva. I ty totiž bereme.

Ve Vítkovicích jste už řadu let. Pamatujete takovou sérii bez vítězství a také bez vaší vstřelené branky?

V týdnu se mi myšlenky na podobnou otázku hlavou také honily, ale takhle po zápase vám to neřeknu. Já si nic podobného nevybavuji. Pokud jde o mě, tak samozřejmě se mi stalo, že jsem delší dobu nedal gól. Deset, možná dvanáct zápasů. Jenže to je nejhorší kombinace, když se nedaří vám osobně ani týmu a… poslední dny byly těžké. Co víc k tomu říct?

Brali jste to také jako boj o trenéra?

V takové situaci si asi nemůže být jistý nikdo ničím. Hráli jsme ale za celý tým, takto jsme to nevnímali. Každopádně boj nekončí, teď máme Brno, potom Třinec, což budou zase těžké zápasy. Myslím ale, že se nám teď trochu uleví a věříme, že v nich budeme bodovat.

(hek)