„Říkal jsem to už před nominací. Olympiáda se nekoná každý rok. Dostat se na ni pro mě byla obrovská motivace, a teď je to obrovská čest. Budu si to chtít užít,“ prohlásil Bartošák. „Měl jsem nějaké náznaky, že by to mohlo dopadnout, ale dokud jsem to nevěděl stoprocentně, pořád jsem jen doufal. Být na olympiádě se nepovede každému,“ řekl rodák z Kopřivnice.

„Olympiáda je největší vrchol, kterého se sportovec na reprezentační scéně může dočkat. Jsem neskutečně nadšený, opravdu moc rád, že jsem se do konečné nominace dostal a mám tuhle možnost. Chci poděkovat všem svým spoluhráčům z Vítkovic, kteří mají velký podíl na mých výkonech v této sezoně. Jsem jim za to vděčný,“ dodal spokojený Bartošák.

O nominaci si řekl především fantastickými výkony z prosince loňského roku, kdy výrazně pomohl Vítkovicím k devíti výhrám v řadě, vyrovnání absolutního klubového rekordu z poslední mistrovské sezony 1980/1981 a posunu na druhé místo tabulky. Během této jízdy si připsal tři čistá konta, to čtvrté pak na začátku ledna při výhře 3:0 nad vedoucí Plzní.

Bartošák, pro něhož to bude první velká seniorská mezinárodní akce, měl několik konkurentů. Ve hře byl Šimon Hrubec s Třince, Libor Kašík ze Zlína, nebo Dominik Hrachovina z finské Tappary Tampere. „Nakonec jsme zvolili tuhle trojku. Bereme na olympiádu ty, kterým věříme,“ prohlásil na pondělní tiskové konferenci trenér národního týmu Josef Jandač.

Bartošák je sedmým hráčem a zároveň teprve druhým brankářem Vítkovic, který se podívá přímo z ostravské kabiny na turnaj pod pěti kruhy. Naváže tak na účast Jakuba Štěpánka (Vancouver 2010). Vítkovický odchovanec Jaromír Šindel byl dokonce na dvou olympiádách (Sarejevo 1984, Calgary 1988), to už ale oblékal dres Dukly Jihlava, respektive Sparty Praha.