Důvod? Bývalému reprezentantovi ho zatrhlo krátce po utkání vedení jeho současného klubu. Přitom sám hráč se ještě po utkání k přesunu vyjádřil pozitivně. "Končí přestupní termín a nevím, jak to dopadne. Záleží na majitelích, jestli se dohodnou. není to v mých rukou," říkal autor čtrnácti gólů v sezoně.

Liberec prohrál doma s Vítkovicemi 1:2 po samostatných nájezdech.
Body z ledu lídra. Vítkovice góly Schleisse zaskočily vedoucí Bílé Tygry

Devětatřicetiletý střelec svou pomoc ostravskému klubu přislíbil. "Jo. Volal mi majitel klubu Aleš Pavlík, jak bych se na to díval. Říkám mu: Aldo, já jsem hráč Olomouce, jestli se domluvíš, rád pomůžu. Na druhou stranu tady to se opouští strašně těžko. Opravdu to ve mně zanechalo stopu," povídal se slzami v očích Irgl. "Alešovi jsem dal svolení, že když to vyřídí, Vítkovicím pomůžu," dodal s tím, že osud mateřského klubu není lhostejný.

"Když to řeknu upřímně, nepřál bych si, aby Vítkovice spadly, to určitě ne. Bude ale těžké to tady opouštět," prohlásil Zbyněk Irgl o Olomouci.

To ale ještě nevěděl, že ke stěhování nedojde. „V posledních dnech jsme intenzivně jednali s HC Olomouc, a to s manažerem olomouckého klubu Erikem Fürstem. Naše vzájemná dohoda byla taková, že po kompletním pátečním kole padne finální rozhodnutí, zda se uskuteční návrat Zbyňka Irgla k nám," nastínil pro klubový web majitel Vítkovic Aleš Pavlík.

Fotbalisté Baníku, leden 2020, zimní Malta Cup. Ilustrační foto.
Druhá výhra! Baník na Maltě otáčel zápas s domácí Birkirkarou

Verdikt padl, ovšem ne takový, jaký by si fanoušci v Ostravě přáli. "Bohužel, o půl desáté večer jsem dostal od Erika Fürsta finální rozhodnutí, že Zbyňka Irgla k nám nepustí. Je nám to líto, ale boj o záchranu budeme muset zvládnout i bez Zbyňka,“ dovysvětlil Aleš Pavlík.

PŘICHÁZÍ OBRÁNCE Z MAĎARSKA  A SLOVENSKÝ ÚTOČNÍK

Jedinými vítkovickými posilami pro boj o záchranu v české nejvyšší soutěži v poslední den přestupního období se tak stal kanadsko-maďarský obránce Jesse Dudás, který naposledy působil ve slovenské lize v dresu maďarského celku DVTK Jegesmedvék, a slovenský reprezentační útočník Peter Šišovský.

Osmadvacetiletý Šišovský naposledy působil ve své vlasti v klubu HC 07 Detva. V této sezoně nasbíral 34 kanadských bodů (13+21), v minulosti oblékal dresy Dukly Trenčín, Slovanu Bratislava či Zvolena. Účastnil se také mistrovství světa hráčů do osmnácti i dvaceti let.

Jedenatřicetiletý Dudás má za sebou rozmanitou kariéru. Do roku 2014 působil v nižších zámořských soutěžích (WHL, ECHL, IHL, CHL či AMBHL), v nichž dohromady odehrál takřka čtyři stovky utkání. V roce 2006 jej sice draftoval Columbus, ale NHL si nikdy nezahrál. Od sezony 2014/15 hraje převážně v Maďarsku.

Milan Baroš.
Případ Baroš uzavřen. Napadení policie vyvrátila, legenda Baníku žádá omluvu

Začal v DVTK Jegesmedvék (dříve Miskolci Jegesmedvék), pokračoval v Debrecínu, MAC Budapešť, Ujbudě, krátce působil také ve finském TPS Turku, ale tam neodehrál žádný zápas. Před touto sezonou se do DVTK vrátil a v jeho dresu nastoupil ve slovenské lize k 34 utkáním, v nichž zaznamenal 19 kanadských bodů (5+14).

"Jesse Dudas se přesunul z Miškovce do Ostravy během pátku. Do Vítkovic dorazil až ve 21:45, až teprve v té době – s jistotou, že může stihnout včas administrativní vyřízení přesunu do přestupové uzávěrky – mohl ostravský klub potvrdit příchod," uvedly Vítkovice na svém webu.