„Cílem je nabourat stereotypy vnímání romské komunity, především u nás na Slovensku. Chtěl jsem dostat jejich tváře na titulní strany časopisů a napomoci tak k zrušení různých předsudků, které o nich má většinová společnost," uvedl Kliman.

Beautiful People ve vestibulu ostravské radnice. Mladý slovenský fotograf Šymon Kliman zde totiž vystavuje sérii portrétů obyvatel slovenských romských osad.Výstava se koná pod záštitou europoslance Vojtěcha Mynáře. „Často se zabývám touto složitou sociální problematikou. Fotografie ze série Beautiful People jsem poprvé uviděl na jaře v Bruselu a zalíbily se mi natolik, že jsem se rozhodl zprostředkovat jejich uvedení v Ostravě," uvedl Mynář.

Portréty Romů byly vystaveny již v několika evropských zemích, například v Norsku, Francii, Belgii, Litvě nebo v Nizozemí.

„Na projektu pracuji už pět let, letos jej hodlám zakončit knihou fotografií," řekl Kliman. V plánu má pořídit i fotografie ostravských Romů, jak uvedla Ivana Nesétová, ředitelka občanského sdružení Centrom. Výstava potrvá až do 31. července a podívat se na ni můžete přijít do ostravské Nové radnice zcela zdarma. V srpnu se pak přestěhuje do Muzea romské kultury v Brně, kde bude díky větším prostorům uveřejněn i zbytek portrétů, které se do přízemí radnice již nevešly. 

LENKA LASÁKOVÁ

Beautiful People ve vestibulu ostravské radnice. Mladý slovenský fotograf Šymon Kliman zde totiž vystavuje sérii portrétů obyvatel slovenských romských osad.

Beautiful People ve vestibulu ostravské radnice. Mladý slovenský fotograf Šymon Kliman zde totiž vystavuje sérii portrétů obyvatel slovenských romských osad.