V Ostravě se sedmý ročník setkání umělců ve Vítkovicích uskuteční od 23. dubna do 1. května. Pořadatelé slibují nejen přítomnost, ale přímo aktivní tvorbu návrhářky.

Do místního průmyslového objektu smaltovny Vítkovice Power Engineering se sjedou umělci z celé republiky, aby si vyzkoušeli a osvojili svébytnou, technologicky zajímavou práci s velkoformátovým smaltem. Pozvání přijali například Jan Hendrych, Jan Kaláb, Vladimíra Klumparová, Milan Kunc, Alena Kupčíková, Martin Kuriš, Petr Nikl, Pavel Opočenský, Antonín Střížek, Jakub Špaňhel, Lubomír Typlt nebo Markéta Urbanová. Kurátorkou je, stejně jako v loňském roce, Ivana Štenclová, organizátorem opět Vladimír Chaloupecký. Stěžejním mecenášem projektu je společnost Vítkovice Power Engineering.

Šaty navrhla Blanka Matragi.

Jen tři místa na světě

„Sympozium Smalt Art Vítkovice dává všem aktérům možnost zažít a vstřebat jak samotnou fascinující malbu na plech, který dosahuje rozměrů až 2,5 krát 1,5 metru, tak jedinečnou atmosféru industriálního areálu i celého města.  Zajímavou součástí výtvarného procesu se stává konečné vypálení každého díla v gigantické peci při teplotě vyšší než osm set stupňů Celsia. Na světě existují pouze tři technicky způsobilá místa, kde lze takovýto počin realizovat,“ informovala Eva Kijonková z mediálního zastoupení Vítkovice Machinery Group.

Už sedmým rokem se ve smaltovně na týden přeruší sériová práce a výrobní ruch vystřídá tvůrčí atmosféra. I v minulých letech se ukázalo, že smalt hravě překoná hranice klasické plošné malby.

„Byli jsme svědky zrodu trojrozměrných objektů, laserem vypalovaných kreseb skrze podklad či sítotiskových grafik. Na výsledných dílech každého sympozia lze vypozorovat nové, invenční a obohacující prvky. Nejinak tomu bude jistě i letos, a jak výčet umělců dokládá, máme se na co těšit,“ uvádí kurátorka Ivana Štenclová.

Sympozium končí 1. května 2012. V tento den, který bude zároveň dnem otevřených dveří ve společnosti Vítkovice, se bude konat vernisáž finálních uměleckých děl přímo v hale smaltovny. Později bývají k vidění také na Prokešově náměstí před ostravskou Novou radnicí.