Sochy vyjadřující naše emoce, smutek, beznaděj, ale také radost. Mezi obdivované sochy patří genius Paganini. Je to Paganini soustředěný před houslovým koncertem, ale i Paganini naprosto vyčerpaný po sólovém výkonu. Pak jsou zde šašci, žongléři anebo herecké společnosti. To jsou hlavní témata sochaře Igora Kitzbergera, letos devětapadesátiletého kumštýře, někdejšího absolventa Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě u profesora Jána Kulicha.

Cirk La Putyka a Janáčkova filharmonie Ostrava odehrála představila v Gongu UP END DOWN SYMPHONY, 26. října 2022, Ostrava.
OBRAZEM: Exkluzivní zážitek pro Ostravu, JFO odstartovala projekt Cyklus G

„Mám respekt před každým materiálem, ať je to dřevo, kámen, keramika nebo kov. Vždycky jsem se snažil nebo i dodnes se snažím vyjádřit plastikou labyrint lidských vlastností, zejména těch horších, v podivných „potvorstvích“. U mimů a hereckých společností se mi podařilo přiblížit se k nitru toto problému. U každé plastiky mi jde především o myšlenku, o lidský náboj,“, svěřil se před časem Igor Kitzberger v Ostravě pro Deník.

Nejen Benátky

Igorova manželka Ingrid, akademická architektka, galeristka a kurátorka výstav se v Chagallu představuje pestrobarevnými obrazy, v nichž je patrné její zaujetí Benátkami, nechává na sebe působit emoce možná pověstného karnevalu, pantomimy shluku světel a stínů, z nichž napovrch vyplouvají úžasné lidské emoce. Její výtvarný projev mi připadá silně eruptivní, prostě takový, jak úžasné města působí na všechny, kteří mají poetickou duši.

Fashion Storm - módní přehlídka na Slezskoostravském hradě, 22. října 2022, Ostrava.
VIDEO: Módní bouře na hradě v Ostravě, šik akce bavila i překvapovala

Současnou výstavu doplňují práce dvou synů výše zmíněných manželů: Sebastiana a Kristiana. Sebastian (narozen v roce 1992) absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou ve Valašském Meziříčí a po jejím dokončení pokračoval ve studiu skla na UMPRUM Praha v Atelieru Sklo pod vedením Ronyho Plesla. Jeho výtvarný rukopis je velmi specifický: do jeho tvorby se promítají klasické dekorační techniky doplněné moderním tvaroslovím a barevností.

Broušení skla

Nejvýraznějším prvkem práce tohoto výtvarníka je dokonale řemeslně zvládnuté dekorativního broušení skla. A co napsat o tvorbě staršího syna Kristiana (narozen v roce 1990)? Chtělo by se napsat, že ve své práci vyjadřuje současné ekologické, politické a sociální poselství i otázky „konzumu“, které reflektuje metaforami a symboly v kovové plastice.

Balet Louskáček-Vánoční koleda.
Čajkovského vánoční fenomén opět na ostravském jevišti. Přijďte na Louskáčka

„Jsme rádi, že se nám podařilo soustředit v jediné výstavě tvorbu jedné umělecké rodiny a vlastně ukázat našim návštěvníkům, že každý z rodiny Kitzbergerů je výrazná osobnost, vyjadřující se poněkud odlišnou výtvarnou řečí. A mohu říct, že o díla zejména Igora Kitzbergera byl a je v naší galerii vždy velký zájem. Věřím, že se tak stane i v případě jeho manželky a synů,“ sdělil nám Petr Pavliňák, šéf Výtvarného centra Chagall v Ostravě.

Výstava Kitzbergerových potrvá v Chagallu do konce roku 2022.