Předchozí
1 z 3
Další

Na jejím koncertě Šansony Chantal Poullain zpívá své vlastní písně za doprovodu jazzově laděné kapely pod vedením Štěpána Markoviče.

Jak vlastně vznikl váš pořad Šansony Chantal Poullain?

Je už to dlouho. Pořád jsem totiž od svých známých slýchávala: Máš skvělý hlas, jsi Francouzka, tak proč nezpíváš šansony? Ale já mám celý život kvůli svému hlubokému hlasu tak trochu komplex, protože už jako holčička jsem ho měla hluboký, i když ne jako dnes, život dělá své… A nepovažuji se za zpěvačku, ale za šansoniérku. V šansonech jsem nakonec našla další možnost, jak se lidem představit jako Chantal, poslat lidem vzkaz, prostřednictvím šansonových textů dát vědět, co cítím.

Písně si i sama skládáte. Jaký je váš tvůrčí proces?

Zpívám staré francouzské šansony i mé vlastní texty. Rozhodně si nesednu ke stolu a neřeknu si: Teď budu psát šanson. Ten vzniká spontánně, třeba i v noci, když nemůžu spát, když mě v životě potká určitá situace, potřebuji to ze sebe dostat. A tak si říkám, že to musím zachytit, sednout a napsat. Na prvotní myšlence, nástřelu, vícekrát pracuji krátím, opravuji, rozšiřuji. Má to své etapy, text přece musí mít smysl.

Hana Zagorová.
Devítinásobná slavice Hana Zagorová: Návraty domů nemám moc ráda

Prozraďte, o čem nejraději zpíváte…

O lásce. Šansony jsou z 99 procent o lásce, zoufalství, je to propojení slz a smíchu, života jako takového. Inspiraci nacházím všude kolem sebe, v běžném životě.

Chantal Poullain.Zdroj: Deník/Martin Divíšek

Kde si nejraději sama zpíváte?

Nezpívám si pro sebe. Ráda jen poslouchám druhé.

Čeština není vaše rodná řeč, váš projev v českém jazyce je okouzlující. Prozraďte, proč je pro vás čeština i po tolika letech, kdy v Česku žijete, tak těžká…

Čeština je velmi těžký jazyk. Tak nějak se nemáte čeho chytit. Nikdy jsem se ji nenaučila. Hlavně mi chybí slova, nemám dostatečnou slovní zásobu. Zjistila jsem, že když chci něco říct, neustále hledám výrazy, slovní spojení, a to samotné vysvětlení je pak daleko zajímavější než to původní, co jsem chtěla říct.

Jako žena jste velmi půvabná a šarmantní. Jak o sebe pečujete, ať už o vizáž, nebo o ducha?

Duševno je pro mě na prvním místě. To, jak člověk vypadá, je odrazem jeho duše, na to nejsou žádné krémy a mastičky. Všechno o člověku si můžete přečíst z jeho tváře, z pohledu, očí, úsměvu. Musíte jen milovat život, lidi, být tolerantní, mít úctu a vnímat to, proč jsem tady na světě. Jako herečka nepotřebuji jeviště k tomu, abych se ukazovala, ale je pro mě nesmírnou radostí tam stát a dávat lidem sebe. To mě naplňuje, to mě uspokojuje. A to se pak odráží i v tom, jak vypadám. Co se týká pěstění zevnějšku, nemám na sebe moc času. Jsem taková divoká, občas si dopřeju pleťovou masku, ale abych někam chodila pravidelně, na to nemám moc času. Probouzím se s úsměvem, nechci se škaredit a šklebit. A když mám špatnou náladu, uvědomím si, že jsou lidé, kteří mají daleko více problémů, vzpomenu si na děti, které jsou vážně nemocné a leží v nemocnici, a pak si jen řeknu: Chantal, ty nemáš problém!

Čím jste chtěla být jako dítě?

Automobilovým závodníkem, taky mě přitahovala architektura. Dokonce jsem nějaký čas v mládí pracovala pro některé architekty, líbí se mi zařizování interiérů. A pak mě lákala kamera.

Jaké povolání si nedovedete představit, že byste dělala?

Všechno, co se týká papírování. Úředničina je moje smrt.

Stalo se vám, že jste v životě něco „prošvihla“, co už se nedalo vrátit zpátky?

Brát něco zpět je nezdravé. Čeho opravdu lituju, je, že jsem neměla víc dětí. Chtěla jsem jich sedm. A taky že jsem nezkusila některé profese, které jsou spojené s mořem. To mi moc chybí.

Chantal Poullain.Zdroj: Deník/Martin DivíšekVěříte na zázraky?

Věřím. Zázrak je pro mě osud. Víc než osud. Přijde osudové setkání, já nepřemýšlím, je to pro mě výzva. Vím, že to musím udělat, že třeba narazím, ale nekalkuluju. Řídím se instinktem.

Co neumíte, ale chtěla byste umět?

Spoustu věcí. V mé rodině jsou malíři, sochaři, já sice maluju a dělám sochařinu, ale nemám na to školy.

Koho obdivujete?

Všechny, kteří se věnují ostatním, nejen sami sobě. Mají třeba tři zaměstnání, aby uživili rodinu, ale pracují s úsměvem.

Koncert pro zesnulou Věru Špinarovou v ostravské ČEZ Aréně.
OBRAZEM: A pořád vás mám ráda… Ostrava vzpomínala na Věru Špinarovou

Co byste ráda udělala, ale neustále to odkládáte na neurčito?

Vyřídila všechny úřednické resty. Papírování je pro mě hrůza. Ztrácím dokumenty, zapomínám, co mám vyřídit… Potřebovala bych asistentku. A často věci, které mě až tak nezajímají, přesouvám na další den.

Existuje něco, bez čeho se ve svém životě neobejdete?

Bez svého syna.

Jaký dárek, který jste kdy dostala, vám udělal největší radost?

Když mi syn Vladimír napsal dopis.

Dokážete dělat kompromisy?

Určitě. Kompromis ale nesmí být na úkor toho druhého.

Co vám z dětství schází? Existuje něco, co byste si chtěla z té doby přenést do současnosti, ale už to jednoduše nejde?

Lidi, které jsem milovala, mí blízcí, kteří už nejsou mezi námi živými. A umět jazyky. Můj sen je univerzální jazyk.

Každý potřebuje občas „vypnout“. Jak si nejlépe odpočinete?

Hudbou. A když mám čas, tak kromě spánku maluju, píšu texty a dívám se na dobré filmy.

Kde ráda trávíte svoji dovolenou?

U mé rodiny, miluju moře. Hlavně v zimě, ráda ho fotím. Říká se, že moře je v zimě smutné, ale podle mě to není pravda. Je nádherné, nejsou tam lidé a ono má pořád svou sílu. Ráda jezdím na podzim nebo na jaře do Bretaně. I tam fotografuji.

Byla jste někdy u kartářky, věříte astrologům?

Věřím numerologii, japonským horoskopům. Ale svůj horoskop v časopise si opravdu nečtu. Jako studentka jsem byla u kartářky, zajímalo mě, jestli udělám zkoušky, jak je zvládnu. Byla jsem ale opatrná, je pravda, že pár předpovědí vyšlo.

Chantal Poullain.Zdroj: Deník/Martin DivíšekJaká jste řidička?

Miluji řídit auto, je to pro mě odpočinek a místo, kde na mě nikdo nemůže.

Jste kuchtička? Vaříte?

Moc ráda vařím, ale potřebuji vařit pro ostatní. Občas si i pro sebe udělám dobré ryby, ale pravé potěšení je vařit pro blízké, kamarády.

Co a koho byste si vzala na pustý ostrov?

Knihy, obraz, muziku a telefon. Potřebuji totiž pořád slyšet hlasy svých blízkých.

Petr Pavliňák, ředitel Výtvarného centra Chagall, galerista, výtvarník.
U sběratelů umění letí Mařák, Lhoták, ale i Špaňhel

Je nějaké heslo, rčení, moudro, kterým se celý život řídíte?

Zůstat pozitivní. To je motor. A neztratit nikdy naději a bojovat.

Co vás v poslední době trápí?

Ztráta lidskosti. Naše společnost ji už ztratila. Lidé málo žijí, už jen přežívají.

Kdo je Chantal PoullainNarodila se 17. srpna 1956 v Marseille, vystudovala divadelní akademii v Ženevě, poté studovala v Anglii, hrála v několika francouzských a švýcarských televizních filmech, u nás si ji diváci nejvíce pamatují z legendární inscenace Šašek a královna. Byla vdaná za Bolka Polívku, se kterým má syna Vladimíra. Je zakladatelkou a prezidentkou nadace Archa Chantal. Koncertuje se svým pořadem Šansony Chantal Poullain za doprovodu kapely saxofonisty Štěpána Markoviče. Žije v Praze.

Zastávka u Sýkorova mostu v Ostravě je pro řadu cestujících nejhorší ve městě, březen 2018.
Velikonoční dárek Ostravanům: Je rozhodnuto! Bistro u Sýkoráku se musí zbourat