Jaké tedy budou největší letošní změny? „Loňský ročník byl pro nás inspirativní a poučný, proto jsme připravili několik zlepšení v areálu. Patřit mezi ně budou lepší přístupy, rezervační systém do auly Gong nebo třeba zpevnění loni tak kritizovaného struskového povrchu," nastínil Petr Koudela, šéf sdružení Dolní oblast Vítkovic.

NEPŘEHLÉDNĚTE
Už v sobotu v tištěném vydání Moravskoslezského deníku, v pravidelném seriálu Moje srdce bije pro Ostravu, najdete rozhovor se Zlatou Holušovou, ředitelkou festivalu Colours of Ostrava.

Pevný povrch

Struskový povrch bude podle něj už bezproblémový, protože se její velké kusy rozdrobily vlivem počasí, navíc do nejfrekventovanějších míst bude dosypána jemná struska. „Pořádně to zaválcujeme, aby povrch zůstal tentokrát pevný," dodal Koudela. Podle šéfky festivalu Zlaty Holušové bude nemalou změnou i přesun stanového městečka, které bylo loni na zelené ploše poblíž hlavní scény. Z tohoto místa ale kemp zmizí mimo areál festivalu. Kam? To se zatím dolaďuje.

Colours of Ostrava.

„Areál festivalu získá přesunem stanového městečka více zelených ploch pro odpočinek účastníků, což loni taky trochu chybělo. Navíc v tomto místě vznikne i nová Drive stage, kde se bude hrát alternativní folk, country a blues," přiblížila Zlata Holušová, že lokalita pro nové stanové městečko se teprve upřesní, každopádně jedno opět bude v petřkovickém Landek Parku. Další nepříjemnosti loni čekaly na ty, kdo se chtěli dostat na zajímavý hudební a divadelní program v Multifunkční aule Gong. I to by se mělo letos zlepšit. Pomůže rezervační systém i velkoplošná obrazovka.

„V této exkluzivní stavbě chceme mít opět jedinečný program, o který určitě bude velký zájem. Až budeme znát přesný program celého festivalu, spustíme proto rezervační systém do Gongu, kde si lidé s předstihem za symbolický poplatek zamluví místo. Pro ty, kteří se do této auly stejně nedostanou, navíc připravíme velkoplošnou obrazovku s kvalitním zvukem, na kterou se bude dění uvnitř přenášet," popsal Jiří Moravčík, jeden z hlavních organizátorů Colours.

Colours of Ostrava.

Radegast se vrací

Další čerstvě ohlášenou změnou, která bude pro mnohé velmi významná, je (staro)nový partner zajišťující pivo. Po dvou letech skončila spolupráce s Ostravarem a na Colours se vrací Radegast.

„Při zajišťování piva pro účastníky festivalu budeme čerpat ze zkušeností svých i organizátorů akce. Chceme například umístit více výčepních míst do propojovacích tras v areálu, postavíme také oproti loňsku dvakrát více velkých stanů," uvedl Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje.

Hlavním pivem Colours má být podle něj regionální Radegast, chybět ale nebude ani „plzeňské" či ochucená ovocná piva. „To, že jsme se stali partnerem Colours, neznamená, že bychom zrušili své tradiční pivovarské slavnosti. Ty se i letos v září v Nošovicích uskuteční," dodal Jurina.

POSTŘEH MARTINA PLEVY

Pivo „až" v první řadě

Colours of Ostrava mění oficiální pivo. No a co, řekne si možná mnoho hudebních příznivců, které logicky více zajímá program festivalu než to, co na něm budou pít.

Pro ryzí pivaře, kterých na Colours s třicetitisícovou návštěvností nebývá málo, to však přece jen poměrně důležitá záležitost je. Zvládne letos Radegast čtyřdenní akci lépe než Ostravar, který se hlavně kvůli novému a tedy nevyzkoušenému areálu nedokázal poprat s loňským ročníkem zrovna na jedničku? Ubude front? Jaká bude nabídka? A co ceny?

To jsou otázky, na jejichž zodpovězení si počkáme do července. Výhodou Radegastu určitě bude, že má přece jen větší popularitu u lidí mimo Ostravu, takže by jeho spojení s festivalem lákajícím návštěvníky ze široka daleka mohlo být úspěšnější. Ale radost snad nakonec budou mít i místní milovníci Ostravaru. Rýsuje se totiž možnost, že se do areálu tohoto pivovaru po dvouleté pauze vrátí dříve oblíbené slavnosti. A to byl ten pravý svátek pro věrné příznivce značky s koníkem ve znaku. Vlastně také takový malý hudební festival, který si dokázaly užít tisíce lidí, jež by na Colours nikdy nešly. A tak to má být. Ať si Ostravané vyberou, kam se půjdou bavit, ať už podle programu, nebo značky piva. 

Esa Colours of Ostrava 2013: Patton, Cullum, Tavares či Rice

Tomahawk, Sigur Rós i Asaf Avidan

Famózní skupina Tomahawk, kterou tvoří Mike Patton, frontman kapely Faith No More, kytarista Duane Denison, bubeník John Stanier a baskytarista Trevor Dunn, ale také Sigur Rós, Jamie Cullum, Damien Rice, Asaf Avidan, Rokia Traoré to jsou jen namátkou některá jména nabitého programu jedinečného festivalu, kterým bude žít uprostřed léta moravskoslezská metropole.

„Na Colours přijede skupina Tomahawk s novým vydařeným albem Oddfellows, na kterém jeho členové pracovali dlouhých šest let," říká Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava.

Také další jména, která pořadatelé nově ohlásili, potvrzují žánrovou pestrost ostravského festivalu. V rámci turné k nové desce The Golden Age zde zahraje Woodkid, alias Yoann Lemoine, uznávaný francouzský tvůrce vizuálně sugestivních videoklipů. Letošní Colours také zažijí návrat kapely Inspiral Carpets, kultovní formace manchesterské rockové scény začátku devadesátých let.

Snímek z tiskové konference

Experimentátor Jon Hassell

Fanoušky jazzu a experimentů čeká koncert Jona Hassella, hudebního velikána a vizionáře 21. století, který je považován za nástupce Milese Davise. Tento skladatel a trumpetista přijede s programem Sketches of the Mediterranean, oslavujícím Gila Evanse. Z Francie přiveze svůj divoký mix rocku, punku, ska, electrobeatu, diska a funky kapela Skip the Use, která na tamější scéně loni zapůsobila jako zjevení. Podobně podle pořadatelů rozhýbá diváky rakouská formace Russkaja, která kombinuje ska, polku, punk, balkánskou dechovku a rokenrol. Zklidnění prý naopak nabídne vystoupení britského projektu Submotion Orchestra na pomezí dubstepu, soulu, ambientní elektroniky a jazzu.

Návrat Sary Tavares

Výjimečné zážitky by měla návštěvníkům přinést také vystoupení portugalské písničkářky Sary Tavares, je to její návrat na uměleckou scénu po delší odmlce, způsobené nemocí, a řecké zpěvačky Saviny Yannatou. Velmi uznávané umělkyně přijedou z Polska zpěvačka a hudebnice Anna Maria Jopek a Maria Peszek. Z domácích kapel jsou potvrzeni například skupiny Tata Bojs, Zrní, Umakart, Květy, Pražský výběr, Psí vojáci, Xindl X nebo Wanastowi Vjecy.

Balada pro banditu

Experimenty chystá také divadelní scéna, která se stala už nedílnou součástí festivalu. Podle slov Jiřího Moravčíka, hudebního publicisty a dramaturga divadelní části Colours, bude jistě velmi atraktivní představení Balada pro banditu v režii Vladimíra Morávka. To se odehraje nejenom v mnoha částech Multifunkční auly Gong, ale jeho protagonisté se v průběhu představení objeví na vysoké peci, ale i v jiných částech objektů Dolních Vítkovic.

Zajímavosti o účinkujících festivalu Colours of Ostrva 2013 budeme pravidelně přinášet na stránkách Deníku.