Předchozí
1 z 10
Další

Tindersticks 

Colours of Ostrava 2016. Ilustrační foto. Colours of Ostrava 2016. Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Britští melancholici dělají ty nejlepší slaďáky světa a rozhodně nejen to. Na scéně jsou od počátku 90. let, zatím poslední album Distractions vyšlo v roce 2021. Tindersticks dokáží doslova uhranout svým originálním zvukem i zpěvem, kde se snoubí nedbalá elegance, parádní melodie, melancholie i rockový drive.

Ilustrační foto. Hudební festival Colours of Ostrava 2019 v Dolní oblasti Vítkovice, 18. července 2019 v Ostravě.
Colours of Ostrava: 10 tipů z CZ/SK scény, které byste rozhodně měli vidět

A protory Gongu, kde se jejich koncert na Colours of Ostrava odehraje, budou Britům rozhodně hodně slušet. Perlička, kapela má blízké vazby na Česko, klávesák Tindersticks David Boulter žije se svou českou manželkou v Praze. 

Tindersticks, sobota 16. července, 23:00 hod., Vítkovice Gong stage

Zdroj: Youtube

Squid

Colours of Ostrava. Ilustrační foto, Colours of Ostrava 2015. Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

Pokud chcete slyšet současnou mladou progresivní britskou kytarovou hudbu světové úrovně, jste tady doma. Squid patří do okruhu nových britských kapel, kam patří třeba také Black Country, New Road či Black Midi. Tihle spojili to nejlepší z post-punku, nové vlny a dalších stylů. Squid z toho vaří výbušný kotel plný kytarové energie, nečekaně nápaditých změn v aranžích i zvuku, vše dohromady to má obrovskou energii a jejich koncerty jsou opravdu strhující. Squid okouzlují celý svět, ať již v klubech či na velkých festivalech. 

Squid, středa 13. července, 22:15, Full Moon stage

Zdroj: Youtube

Darkstar

Colours of Ostrava. Kostelní scénaIlustrační foto. Colours of Ostrava 2011. Zdroj: Miroslav Kucej

A do třetice UK. Zvuk tamní soudobé klubové elektronické scény přiveze na Colours of Ostrava duo Darkstar. Když v roce 2010 vydali debut North, byli řazeni k tehdy opravdu silné a inovativní vlně britského dubstepu (na Skrillexe zapomeň!), jenže Darkstar od počátku dávají mnohem více.

Hudební festival Colours of Ostrava 2019 v Dolní oblasti Vítkovice, 17. července 2019 v Ostravě. Na snímku Dánská zpěvačka MØ, celým jménem Karen Marie Aagaard Ørsted.
PŘEHLEDNĚ: Vše o Colours of Ostrava. Ceny, doprava, parkování, kemp a další

Jejich zdánlivě křehká a zamyšlená elektronika dokáže vtáhnout do děje, melodie lehce plynou a pod tím vším tluče taneční beat srdíčko. Darkstar jsou pak známí také svými aktivitami v sociální oblasti a kritickými komentáři k soudobé společnosti.

Darkstar, čtvrtek 14. července, 20:15 hod., gloTM stage

Zdroj: Youtube

Princess Nokia

Colours of Ostrava - den druhýIlustrační snímek. Colours of Ostrava, rok 2014. Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Jedna z největších hvězd současné hip-hopové scény, která ale zůstává nohama pevně na zemi. Krom hudby je aktivní na poli feminismu, práv queer komunity a v dalších společenských tématech. A stejně svobodmyslná zůstává také v hudebním projevu. Její tracky, to je směs progresivního hip-hopu, r & b i neosoulu, nebrání se ale ani dalším vlivům. 

Princess Nokia, čtvrtek 14. července, 17:45 hod., Česká spořitelna stage

Zdroj: Youtube

Giorgia Angiuli Live

Colours of Ostrava 2013. WoodkidColours of Ostrava 2013. WoodkidZdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Sorry, i´m not a deejay. Tak se jmenuje jeden z vtipných hitů a klipů italské producentky, skladatelky a zpěvačky, která tím říká, že svou taneční hudbu opravdu hraje ve formě koncertů, nikoli DJ setů, tak, jako tomu bude i na Colours of Ostrava. Jedna z předních postav italské i evropské klubové taneční scény vydala své zatím poslední album Quantum Love v roce 2021. Hudebně čekejme svěží a příjemný mix techna, house, popu i lehkých hudebních experimentů, vše v jednom originálním elektronickém balení. 

Giorgia Angiuli Live, pátek 15. července, 0:30 hod., gloTM stage

Zdroj: Youtube

Marina Satti

Colours of OstravaIlustrační foto. Colours of Ostrava 2011. Zdroj: Miroslav Kucej

Marina Satti přiveze na Colours of Ostrava hodně svěží vítr! Její debutové album Yenna totiž po několika letech ve scéně a dosud vydávaných singlech a EP, vyšlo letos, doslova před pár týdny. Mezinárodně ceněná umělkyně s řeckými kořeny je přitom známá již několik let. Její písně, to je okouzlující mix původné řecké hudby, popu, reggae, elektroniky i hip-hopu a její koncerty doprovází vždy i strhující taneční show. Dcera řecké matky a sudánského otce je pak také velmi angažovaná v oblasti ženských práv a dalších potřebných společenských otázkách.

Marina Satti, sobota 16. července, 18:15 hod., Liberty stage

Zdroj: Youtube

Darzack

Festival Colours of Ostrava začalIlustrační foto, Colours of Ostrava 2008. Zdroj: DENÍK/Adolf Horsinka

Britney Spears, Rihanna, Sean Paul, Justin Tomberlake. To vše jsou jména, kterým oficiální remixy jejich songů dělal pařížský producent Darzack. A jeho vlastní hudba? Inu, elektronika, techno, temno i světlo. Darzack začínal v pařížském tvrdě elektronickém undergroundu, ten mu ale brzy začal být těsný. Dnes se jedná o mezinárodně respektovanou, a rozhodně hudebně talentovanou, osobnost světové taneční scény. "Vedle toho ovšem nezapomněl na své renesanční kořeny spočívající ve hře na klavír, bicí nebo v pravidelných hodinách zpěvu. V Paříži tak dodnes praktikuje vlastní varité show, je bubeníkem disco-funkové kapely Bambino Jumbo a v neposlední řadě produkuje a vytváří další novou hudbu pod křídly vlastního labelu Maison Béryl," píše program festivalu Colours of Ostrava. 

Darzack, sobota 16. července, 01:00 hod., gloTM stage

 

Zdroj: Youtube

 

Larkin Poe

Colours of Ostrava 2009Ilustrační foto. Colours of Ostrava 2009.Zdroj: Miroslav Kucej

V přehledu českých interpretů na Colours of Ostrava jsme si představili také jedny bratry, teď si představíme sestry. Rebecca a Megan Lovellovy tvoří americkou kapelu Larkin Poe. A Larin Poe rovná se opravdu svébytné, originální a současné pojetí stylů, jako blues, rock, jižanská hudba, roots music a americany. A do toho všeho sázejí třeba také elektroniku či pop. Jejich muzika má opravdu sílu a říz a Larkin Poe o tom přesvědčují nejen na svých skvělých koncertech a albech, to zo roku 2020 se třeba dočkalo také nominace na slavné ceny Grammy. 

Larkin Poe, sobota 16. července, 23:15 hod., Liberty stage

Zdroj: Youtube

Phoebe Bridgers

Lidé na Colours of Ostrava 2009Ilustrační foto. Colours of Ostrava 2009. Zdroj: Miroslav Kucej

Američanka Phoebe Bridgers patří mezi nejtalentovanější písničkářky současné generace. Okouzlí všechny ty, kdo rádi "obyčejné písničky" dobře, originálně, po svém. V její muzice slyšíte ozvěny indie rocku, folku i toho nejlepšího z americké country. Ve finále jde o svěží a energické skladby, které roztančí, s texty, které  donutí k zamyšlení. "Nemůžeme se proto divit, že druhé album Punisher vyzdvihují všichni do nebe a Phoebe přirovnávají k mistryni tiché devastace ztracené ve světě laskavých duší tápajících ve tmě po spřízněném kontaktu," zve samotný program festivalu. 

Phoebe Bridgers, čtvrtek 14. července, 19:00 hod., Liberty stage

Zdroj: Youtube

Pengshui 

Colours of Ostrava, den prvníIlustrační foto. Colours of Ostrava 2012. Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

A na závěr něco zcela čerstvého. Pengshui jsou novou kapelou lidí z Londýna, kteří už ale mají v tamní klubové scéně něco za sebou. V tomhle bandu se spojili, aby vytvořili intenzivní a čertovsky energickou syrovou odpověď na styly, jako jsou grime, punk, hip-hop, metal i taneční elektronika. Jejich koncerty jsou tak doslova výbuchem a baví nejen intenzivním tlakem, ale i pestrostí a show. 

Pengshui, čtvrtek 14. července, 16:30, Drive stage

Zdroj: Youtube