Legenda taneční hudby, britská skupina Underworld, francouzský elektronický mág M83, populární irská čtveřice Kodaline rozšiřuji vedle už oznámených hvězd jakými jsou Tame Impala, Passenger a další program letošního mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, který se uskuteční ve dnech 14. až 17. července v Dolní oblasti Vítkovic. Festival nabídne přes tři stovky programových bodů koncerty, divadla, filmy, workshopy, diskuse či výtvarné aktivity.

Britská skupina Under-world, jeden z mnoha festivalových taháků, která je spojena především s hitem Born Slippy z filmu Trainspotting režiséra Dannyho Boyla, přiveze do Ostravy nové album nazvané Barbara Barbara, we face a shining future.

Na snímku ředitelka festivalu Zlata Holušová a primátor Ostravy Tomáš Macura.„Koncerty kapely jsou známé ohromujícím vizuálním pojetím a obrovskou energií," uvedla ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová. Do moravskoslezské metropole zavítá také americké duo Thievery Corporation, které tvoří Rob Garza a Eric Hilton s početným hudebním doprovodem, aby si právě zde připomenuli dvacáté výročí své bohaté dosavadní hudební kariéry.

Meltingpot

„Zásadní novinkou patnáctého ročníku Colours of Ostrava je rozšíření programu festivalu o nové mezinárodní diskusní fórum Meltingpot," dodala Zlata Holušová. Meltingpot se uskuteční od 12. do 17. července ve všech prostorách bývalého Dolu Hlubina a jeden den také v Multifunkční aule Gong. Na návštěvníky čeká široký program diskusí a workshopů, zahrnující dvanáct okruhů a celkem osm scén.

„Naší ambicí je nabídnout atraktivní přednáškové a diskusní bloky z oblasti vědy, medicíny, ekonomie, kultury, filozofie a regionalistiky či ekologie v mezinárodním kontextu. Pozvali jsme proto významné osobnosti, mezi nimiž budou například americký spisovatel a esejista Robert Fulghum, izraelský laureát Nobelovy ceny za chemii Daniel Shechtman, americký historik a publicista Timothy Snyder, americký držitel Pulitzerovy ceny za žurnalistiku Chris Hedges a mnozí další," řekl ředitel Meltingpotu René Bystroň.

Music Crossroads

Těsně před Colours of Ostrava se uskuteční třetí ročník mezinárodního showcastového festivalu Czech Music Crossroads, na němž se představí vybrané kapely z České republiky Ponk, Malina / Liska / Nejtek či Réve General, ale také ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Festival v ulicích

Další novinkou je přesun Festivalu v ulicích, který oživuje hudbou, divadlem, stánky nebo programem pro rodiny centrum Ostravy, na 8. a 9. července. „Chceme nabídnout Ostravanům možnost si festival užít o víkendu déle do noci a také program celého Colours Weeku roztáhnout, nesoustředit vše do dvou dnů před zahájením Colours of Ostrava," vysvětlila tuto změnu Petra Hradilová, ředitelka Festivalu v ulicích.