Jména v hudebním světě známá i neotřelá, výrazná i nenápadná, ale ve všech směrech taková, že 19. ročník festivalu Colours of Ostrava bude ročníkem nejnákladnějším. 

Fanoušci Baníku na Maltě.
Baníkovci byli na Maltě, o jejich věhlasu dostala echo i místní policie.

Od 15. do 18. července proběhne v Dolní oblasti Vítkovic opět jedna z největších hudebních událostí nejen českých, ale díky prestiži festivalu také evropských.

„Jména interpretů jsme letos začali odhalovat mnohem dříve a rádi bychom je dříve také představili,“ zahájil těmito slovy čtvrteční tiskovou konferenci mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

STÁLE NEZÁVISLÝ

„Letošní devatenáctý ročník bude jako každý předchozí tím nejlepším. Trvalo nám tři roky, než se nám podařilo jako headlinera festivalu získat kapelu The Killers. Podle nás patří k nejlepším současným pódiovým kapelám, takže atmosféra bude nepochybně výborná. To stejné se dá říct o Twenty One Pilots, kapele, která mi i při jejich dvoučlenném obsazení vyrazila dech,“ komentovala hned na začátku tiskové konference letošní program Zlata Holušová. 

Ilustrační foto.
V Ostravě dětští lupiči oloupili školáka na tramvajové zastávce. Nikdo nezasáhl

Zmínila také, že navzdory kritikám veřejnosti, které kárají současnou podobu Colours of Ostrava za „příliš popový program“, je festival stále nezávislým a svobodným a veškerá hudba na něm souvisí především se špičkovou kvalitou, ať už v jakémkoli žánru.

Za hlavní tahouny označili členové týmu Colours of Ostrava například ještě jazzovou klavíristku Hiromi, která dokáže na poli instrumentální hudby skutečné divy, řeckou zpěvačku se zajímavým příběhem na pozadí Marinu Satti, nebo naprostou raritu na poli aktuální amazonské hudby – Donu Onete, která svou pěveckou kariéru začala až v důchodovém věku po smrti manžela, který jí po celý život zakazoval zpívat.

„Cítíme, že velmi silný program bude letos i v Gongu, zajímavostí je také to, že jsme letos jazz vyměnili spíše za blues, tudíž dostanou prostor zase jiní interpreti,“ zmínil za celý tým Jiří Moravčík. 

Snímek z místa hromadné potyčky v Orlové.
Hromadná bitka v Orlové: dvě rodiny, třicet osob a napadení nožem!

Program letošního ročníku uzavře čtvrtý festivalový den DJ Martin Garrix, jedna z největších person současné elektronické hudby. Lákavý program rovněž nabízí diskusní fórum Meltingpot, které je součástí festivalu už třetím rokem, a jež letos nabídne jména jako David Michie, autor bestselleru Dalajlámova kočka, nebo Robert Fulghum, kterého všichni znají jako kultovního spisovatele s velkým vztahem k Česku.

„Nebyly by to Colours, aby trochu neprovokovaly, a tudíž prozradíme, že těsně před Martinem Garrixem vystoupí Youssou N’Dour, největší africká hvězda. Nebojíme se vytvářet zdánlivě nepropojitelné,“ potvrdila stálou myšlenku festivalu Zlata Holušová. 

PODÍVEJTE SE NA FOTOGALERIE Z PŘEDCHOZÍCH ROČNÍKŮ FESTIVALU 

#galerie|3958367# 

#galerie|3902813#