Colours of Ostrava 2014.

Že třináctý ročník festivalu bude rekordní, bylo jasné už druhý den. Do areálu Dolní oblasti Vítkovic zavítalo přes 36 tisíc lidí, což už tehdy bylo o tři tisíce více než za celý festival vloni. Nakonec se počet návštěvníků zastavil nad hranicí čtyřiceti tisíc.

Colours v řeči čísel:40 777 unikátních návštěvníků
141 ZTP/P návštěvníků
2000 dětí
7876 lidí v kempech
300 kilometrů na jedno auto denně najely taxíky
238 kohoutů s pivem Radegast, které mohou načepovat za hodinu 15 tisíc piv
3100 technických akreditací
Přes 1000 stánkařů
Přes 400 členů ochranky

„Dosáhli jsme hranice příjemnosti a nějakou dobu budeme šťastni, když se kolem ní budeme udržovat. Velkou součástí festivalu se stávají satelitní aktivity, které se budeme snažit i nadále rozvíjet," řekla na včerejší tiskové konferenci ředitelka festivalu Zlata Holušová. Zároveň dodala, že obrovským úspěchem je velká návštěvnost dětí a zdravotně postižených. „To je naprosto jedinečná věc, která na jiných velkých festivalech nebývá zvykem," konstatovala ředitelka festivalu.

Lidé se do krajské metropole sjeli ze všech koutů světa. V kavárně Deníku visela mapa České republiky a do ní mohl každý špendlíkem zaznačit místo, odkud pochází. „Z největší dálky přijel muž z ruského Novgorodu, pak jsme tady měli paní s dítětem z Birminghamu nebo třeba dvě slečny z Londýna," řekla manažerka distribuce Leona Mývaltová.

Festival Colours of Ostrava přinesl výsostné umělecké zážitky. Pro mnohé návštěvníky se francouzská skupina Shaka Ponk stala doslova zjevením a velkým objevem. Miláček zdejšího publika, charismatická zpěvačka ZAZ, předvedl báječný koncert, v němž se mísil šanson, melodický pop, jazz, ale i swing. Pětašedesátiletý Robert Plant dokázal publiku, že je stále velká světová osobnost rocku. Americká kapela MGMT oslnila svou melodikou. Do Ostravy přijel i nekonvenční americký bluesový tulák Steve Seasick, zaujala rovněž lyrická Emilíana Torrini, dcera islandsko-italských rodičů a tak bychom mohli ve výčtu úžasných účinkujících pokračovat.

Rekord i v ulicích

Historicky rekordní návštěvnost měl i Festival v ulicích v úterý jej navštívilo přes dvacet tisíc lidí a o den později ještě o pět tisíc více.

„Jsme rádi, že si lidé našli čas i v pracovním týdnu. Osvědčila se nám kombinace sportu a kulturního programu. Lidé si zamilovali a využívali zelené plochy a i koncerty v Trojhalí měly velkou návštěvnost, přestože pro nás byl prostor akustickou výzvou," uvedla ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

Colours of Ostrava - den první.

A co přinesl největší multižánrový festival v České republice letos už potřetí návštěvníkům v industriálním prostředí Dolní oblasti Vítkovic?

Shaka Ponk jako zjevení

Už první den jsme mohli obdivoval hudební vichr v podobě vystoupení skupiny Shaka Ponk. Egypťanka a pět Francouzů vytvořili úžasné představení, výtvarně velmi nápaditě řešené. „Sám hraji v jedné amatérské kapele v jižních Čechách. Navštívil jsem už řadu festivalů v zahraničí, ale to, co předvedli členové Shaka Ponk, se vidí a slyší málokdy," svěřil se Deníku Jiří Budil z Českých Budějovic, který se svou přítelkyní přijel do Ostravy na Colours už podruhé.

Robert Plant: rockový šlechtic

Magnetem sobotního dne se stalo vystoupení „rockového šlechtice" Roberta Planta s kapelou The Sensational Space Shifters. I v pětašedesáti to bylo jeho výsostné vystoupení. „Jsem na něm podruhé, ano, před několika lety byl ještě dynamičtější, ale i teď je to velká paráda," sděloval mi nadšeně někdejší spolužák z gymnázia Luděk Boháč, který přišel na festival s celou rodinou.

ZAZ: zachraňme planetu

„Colours of Ostrava je moje srdeční záležitost. Cítím se u vás skvěle. Myslím si, že nejde o to, v jakém systému žijeme, ale především jak a co děláme pro záchranu této planety. Odmítám lákavé nabídky reklamních firem a tučné honoráře. Je to strašně krátkozraké. Důležitější je, abychom si uvědomili, v jakém prostředí žijeme, a udělali vše pro záchranu planety. Proto se angažuji v různých humanitárních sdruženích, neboť to má především smysl," svěřila se mimo jiné novinářům francouzská zpěvačka ZAZ, která přijela letos na Colours podruhé. Její páteční koncert patřil opět k vrcholům letošního ročníku festivalu.

Básnířka života: Iyeoka

Doslovné nadšení propuklo v publiku, když se v sobotu před něho postavila Iyeoko, americká básnířka a šampionka slam poetry nigerisjského původu. Její meditativní koncert nás zavedl do úplně jiné dimenze. „Sleduji tvorbu této jedinečné ženy a neváhaly jsme s přítelkyní přijet sem na ni až z Krakova. Je to úžasné, kolik vám dává energie," svěřila se nám Elizbeta Dudkiewiczová z Polska.

Písničkář Grant

Americký písničkář John Grant to neměl v životě lehké, díky své sexuální orientaci, ale také zdravotním problémům a depresím, které v životě prodělal. Přesto všechno se na hudební scéně uplatnil jeho melodramatický baryton a hladivé melodie si našly cestu k posluchačům.

Tulák Steve Seasick

Sympatie publika a zejména některých novinářů si letos získal v Ostravě americký bluesový tulák Steve Seasick. Chodí oblečen ve svých „džínových zahradníkách" a také nekonformně žije. Odmítá oficiality a umí úžasně navázat kontakt s publikem, což ukázal při svém festivalovém koncertu. Ve výčtu úžasných hudebních zážitků bychom mohli pokračovat a jmenovat kapely MGMT, Goat, Fanfarai, Deba Demba, Dirkside a celou českou scénu, stejně jako divadelní, filmová představení a další akce v Dolní oblasti Vítkovic. Třináctý ročník Colours of Ostrava zase posunul laťku o něco výše a už nyní jsme zvědavi, koho pozve Zlata Holušová, ředitelka a dramaturgyně Colours of Ostrava, do moravskoslezské metropole příští rok.