Kdybyste si nyní chtěli v předprodeji Národního divadla moravskoslezského (NDM) koupit vstupenku na některé z představení, máte smůlu. Nejen proto, že jsou pravidelné divadelní prázdniny a otevřou zde až koncem srpna, ale ani byste to tam nepoznali. Z předprodeje na třídě Čs. legií nezůstal kámen na kameni. A namísto dam za přepážkami zde kralují řemeslníci.

„Musíme stihnout všechno, na co není během roku čas. Máme na to jen šest týdnů," říká Milan Děcký, který má v divadle na starosti investice. A tak se v budovách, které k divadlu patří, bourá, seká, buduje, maluje a gruntuje.

Například sklad v suterénu budovy Divadla Jiřího Myrona (DJM), kde na věšácích čekají na svou slavnou chvilku „živé" kostýmy. („Tedy ty, které aktuálně „účinkují" v některé inscenaci," jak vysvětluje Milan Děcký.) Nyní už má novou vzduchotechniku. „Sklad kostýmů byl v provozu osmadvacet let. V době, kdy jsme jej kolaudovali, byly jiné předpisy a vzduchotechnika zastarala. Takže jsme ji vylepšili a sklad také napojili na požární signalizaci," popisuje Děcký.

Největší oprava? Výtah

Budova v sousedství Divadla Jiřího Myrona je provozní a v jejím přízemí se nacházejí místnosti, kam si lidé chodí kupovat vstupenky. Nyní je ale obsadili řemeslníci z oboru elektro. Ti zde kompletně mění elektroinstalaci. I ta potřebovala zmodernizovat, podle Děckého sloužila už kolem padesáti let.

Neméně napilno mají i v Divadle Antonína Dvořáka (DAD). „Největší? Asi oprava hlavního výtahu, kde se měnil motor. Bez něj bychom se tady stěží obešli," říká provozní šéf NDM Karel Ulrich. A pak dodává, že také koberce se budou čistit. Jen ve „Dvořákovi" je jich kolem 1800 čtverečních metrů! A další metry v „Myronovi". Na to si ale divadlo najme odbornou firmu.

Čtyři sta záclon

Zato čištění fasády a oken v divadelní budově u Černé louky zvládnou vlastními silami. „Půjčíme si jen plošinu a budeme čistit wapkou," popisuje Ulrich s tím, že v obou divadlech mají na úklid po jedenácti, tedy celkem dvaadvacet pracovníků. A to na ně čeká ještě čalounění a záclony. „Záclon je opravdu hodně. Něco mezi 370 až 400 kusy a všechny je v divadle pereme sami," podotkl správce budovy DJM Tomáš Korbáč.

Na opravu štukové výzdoby v hledišti historické budovy Divadla Antonína Dvořáka si ale musí najmout specializovanou firmu na opravy památek. Rovněž je třeba spravit střechu nad jevištěm, kam zatéká, když fouká a prší. K tomu ještě kontrola a servis klimatizačních jednotek, elektronického požárního a bezpečnostního zařízení…

„Samozřejmě těch menších oprav a servisů je podstatně více," uzavírá dlouhý výčet Ulrich.