„Ano, je to pro nás narozeninová sezona, v níž nás čekají čtyři premiéry, ale především úžasný festival Spectaculo Interesse, jehož se letos zúčastní umělci ze třinácti zemí tří kontinentů, a je to také už jubilejní, desátý ročník," říká Jarmila Hájková, ředitelka Divadla loutek Ostrava (DLO).

Zlatovláska v prologu festivalu

Klasická pohádka Zlatovláska je první premiérou nastávající sezony, která se uskuteční 20. září, těsně před zahájením mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse.

„Pokud jde i o další premiéry v této sezoně, tak budou opravdu z říše pohádek. V listopadu uvedeme Werichovu pohádku Královna Koloběžka První. V novém roce čeká diváky autorský pohádkový opus Martina Geišberga nazvaný O neposlušné Aice. NašI stálí návštěvníci si jej mohou pamatovat, když u nás už relaizoval inscenaci O víle menší než zrnko máku. A konečně na jaře příštího roku přibude v našem repertoáru Šíleně smutná princezna," nastiňuje Jarmila Hájková premiéry sezony.

Šaryk pro malé i velké

Dramaturgie ostravského Divadla loutek také myslí na mládež a dospělého návštěvníka. Jak jinak si vysvětlit úžasnou popularitu inscenace Z deniku Ostravaka, kterou na základě stejnojmenné literární předlohy převedla velmi zdařile do jevištního tvaru dvojice Marek Pivovar a Radovan Lipus.

Stejní autoři přivedli před prázdninami na svět inscenaci Šaryk vzpomíná, která rovněž láká obecenstvo do hlediště divadla. A tak není divu, že je vyprodáno.

Pro náročné

Vynikající divadelní hra amerického dramatika Israela Horovitze Lebensraum se dočkala právě v Ostravě prvního českého provedení v režii hostujícího Mariána Pecka.

„Vedle představení nových i těch z předchozí sezony budeme i nadále pokračovat v tradici takzvaných hudebních úterků, které se konají vždy poslední úterý v měsíci a jsou věnovány koncertům menšinových žánrů. V září bude s ohledem na festival hudební úterý už 17. září a ponese se ve znamení francouzských šansonů Sylvie Bee," dodává Jarmila Hájková.

Novinkou repertoáru Divadla loutek Ostrava jsou od loňska představení nazvaná Přesčas, která vznikají z tvůrčích iniciativ členů hereckého souboru v jejich volném čase. První takovou inscenací byl opus Půldruhé hodiny zpoždění, která uzavírala loňskou sezonu.

K TÉMATU

Minihistorie Divadla loutek OstravaPředchůdcem profesionálního loutkového divadla v Ostravě byl amatérský soubor Dřevěné království, který působil od roku 1946 v někdejším sídle Divadla loutek, v historické budově na rohu Masarykova náměstí (dnes bankovní dům).

Rozhodnutí založit profesionální soubor padlo na tehdejším Krajském národním výboru v Ostravě v květnu 1953. Jeho první název byl Krajské divadlo loutek. První premiérou Krajského divadla loutek byla 12. prosince 1953 ruská vánoční pohádka Děda Mráz. Titulní roli v ní ztvárnil Jiří Volkmer. Výrazně profilující inscenací byl Koníček Hrbáček v roce 1957. Silný profesionální soubor se zde vytvořil do konce padesátých let, kdy byl posílen i prvními absolventy loutkářské katedy pražské DAMU.

Divadlem loutek Ostrava prošla řada osobností jako například Zdeněk Havlíček, Miroslav Vildman, Petr Nosálek, Šárka Babrajová, Zdeněk Miczko, Václav Kábrt, Jiří Volkmer a řada dalších. Od roku 1995 je DLO pořadatelem mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse, který se koná jednou za dva roky. Dnes je tento festival největší mezinárodní přehlídkou loutkářského umění v republice a zúčastňují se ho světové špičky oboru.