Se zdejším baletním souborem Národního divadla moravskoslezského (NDM) nastudoval Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela de Cervantese y Saavedry. Jedná se o jeden z nejpopulárnějších titulů světové taneční literatury.

VELKÁ VÝZVA

„Je to pro mě velká výzva, na kterou se velmi těším. Pro mou inscenaci bude specifická především celková výprava. Při této příležitosti jsem si vybral scénografa Aleše Valáška a kostýmního výtvarníka Romana Šolce. Věřím, že společně jsme vytvořili koncept, který bude neotřelý a odlišný od uváděných inscenací v České republice a zároveň zůstane dobový, tak jak jej diváci mohou znát,“ uvedl Michal Štípa.

Hlavní dějová linie milostného příběhu o zakázané lásce Kitri a Basila se prolíná s líčením fantaskního světa Dona Quijota, který se vydal hledat společně se svým věrným Sanchem Panzou rytířská dobrodružství. Komediální příběh se stává záminkou pro nádherné temperamentní taneční dílo.

DOBOVÁ ŠPANĚLSKÁ MÓDA

A jaké bude výtvarné pojetí inscenace? „Vzpomněl jsem si na hodiny literatury na gymnáziu, kde je Cervantesův román pořád dokola opakovaným tématem… Ale přiznejme si, kdo z nás tu knihu opravdu četl? A v tu chvíli byla myšlenka na světě: hrdina z knihy, kterou sám píše! S Michalem Štípou jsme celý balet pojali tak, že sám Don Quijote píše svůj životní příběh, ve kterém zažívá jednotlivá dobrodružství. Na jevišti tedy ožije kniha a jednotlivé postavy budou vystupovat z jejích stránek,“ popsal scénu Aleš Valášek.

„Protože se balet odehrává celý ve Španělsku, nechali jsme se inspirovat dobovou španělskou módou,“ dodal kostýmní výtvarník Roman Šolc.

Dnešní premiéra začíná v Divadle Antonína Dvořáka v 18.30 hodin.