Vážení čtenáří, přinášíme vám další díl pravidelného sobotního seriálu Deníku.
Naší snahou je poskytovat především seriózní zpravodajství z vašeho nejbližšího okolí, ale zároveň chceme do Deníku dávat také užitečné informace a zábavu. Dřisty fifejdskeho Ofila, které vystihují rázovitost našeho regionu pohledem svérázné postavy, by měly být právě jednou z těch věcí, které v Deníku pobaví. Další nový díl najdete pravidelně vždy v sobotním tištěném vydání Deníku.

„Pravila mi rano Mařa: ,Lojzek, tu maš siťovku a kup banany! Paru žlutych a vice tych nazalenalych, bo ony beztak po paru dńach v novinach dojdu. Esli budu, vem aji pomeranče a mandarinky! A jak ti pravim, po pruvodě val hned dom. Ni abys šel Na Upadnicu! Viš, že přidu mladi na obid, tuš až něčekame. Tych bananuv kup tak ze tři kila, až se ich děcka možu zebrať dom. A aji tych mandarinek a pomeranči. Kdo vi, kdy zas budu! Tuš tu něobzajtuj a val,´ pravila a lehunko mě žduchla ze schoduv.

Valil sem na seřadiště pruvoda, bo už sem měl spožděni. Chcalo jak z kunevki, tuš sem se musel ešče vratiť pro deštnik. Na seřadišťu už Poldek s Antkem potěžkavali transparenty s napisem Důl Petr Bezruč, a ja byl rad, že idu pozdějši však se na mě předseda ROH škaredě podival a ve svojim zapisničku se u mojiho mena zrobil fajfku, bo tak na mě zbylo enem mavatko.

,Pro letošek mame vystarane,´ pravil potichučki Erďa, kery šel sice za Hlubinu, ale přišel nas pozdraviť a sděliť, u kereho stanku su banany a pomeranče. ,A iď až na Vystavni, tam je baba, co ti proda, kolik chceš, ni enem kilo. A vedle v drogerce maju tež odevřene a navic im přišly hygienicke vložky. Tuš Maře paru balikuv kup, zrobiš se u ni oko! Pravila mi prodavačka, že zas dluho něbudu!´ poradil mi ešče. Strčil sem mavatko do ruky Poldkovi a smětal na Vystavni pro ovoce a babske vložky. Obtěžkany nědostatkovym zbožim, kere ale, jak pravil ve svojim projevu 30. dubna při udělovani tituluv Hrdina socialistické práce, Zasloužilý a Národní umělec, předseda vlády Štrougal, v globale je, ale žadny z nas nevěděl, kaj tyn obchodni dum Global je, sem se vratil na seřadiště pravě včas. Bo z ampliona se ozval hlas prvniho tajemnika krajskeho vyboru KSČ Mirka Mamuly: ,Kupředu levá!´ Chtěl sem nakročiť, ale němoch sem. Nohy sem měl jak z olova. Šarpal sem z nimi, ale ni a ni se hnuť z mista. Všeci už byli skoro pryč, enem ja stal jak přibity. Vtym se otočil předseda ROH a zařval: ,Stavej, zhnilaku. Přece se tu něbuděš valať do obida?!´ Odevřel sem oči a fakt! Byl sem v cichach a misto předsedy tu byla moja Mařa," vykladal nam včera Na Upadnici svuj hruzostrašny sen Lojzek.

Řvali zme smichem, ale naraz stary Kolder pravil: „Mluvtě se, co chcetě, ale ty prvni maje měly cosik do sebe. Škoda, že z teho zrobili povinnosť!" „Jak oni?! Aji ty si za to, komanču zasrany, moch," křiknul na ňho Jiřik. „Něch na hlavě!" pravil mu na to Lojzek. „Aji ja na ty pruvody rad spominam. Zešli zme se dycki všeci v pruvodě a po nim šli do hospody na prvomajove pivo. Po obidě pak z babami do Komenskeho saduv na majovu veselicu. Tam zme se pod třešňami pomuckali, popili se vina či gořalki a šlo se dom. No něbyla to idylka?" dodal ešče Lojzek. „Aji ja na to rad spominam. Bo aji na tym litani za bananami a vložkami bylo cosik romantickeho," přitakal sem.

„Šak možetě v ponděli vyhrabať na huře mavatka, třepetalky, jakasik fangla se tam tež beztak najdě, a pak se projisť kolem kulturaka za pokřiku socialistickich hesel. Nikdo vam za to pysk něrozbije," pravil Erďa a hned přidal frk. : „Přidě na kupališťu plavčik k chlopovi a pravi: ,Prosím vás, nemočte nám do bazénu!' ,Ale vždyť to tady dělá každý!' ,No jo, ale jen vy ze skokanského můstku!' Fajne, ni?!"

Tuš bertě, nebo nechtě ležeť. Ofil

…a kdo chce, ať piše na ofil.ostrava@denik.cz.