Představení se uskuteční ve čtvrtek v 18 hodin v koncertním sále Múzické školy v Nivnické ulici v Ostravě-Mariánských Horách.

Projekt Eia Gaia! vznikl před čtyřmi lety a jeho smyslem bylo od počátku spojení zdravých a handicapovaných lidí, kteří se věnují hudbě, případně jejímu tanečnímu ztvárnění. Dospělí a děti, žáci, rodiče, lektoři a přátelé školy při zkouškách vytvářejí základ pro představení, která má veřejnost možnost zažít a ocenit během koncertů Múzické školy nebo v samostatných vystoupeních. Účinkující se setkávají, improvizují a vytvářejí společné dílo, spojující hudbu, pohyb a tanec, ale i prvky divadla. Dirigentkou hudební složky je Lucie Možná, choreografkou Jana Helebrandová.

„Jde vždy o spojení hudby a pohybu," připomíná Pavel Helebrand základní ideu projektu Eia Gaia!.

„Myslím, že se nám podařilo vytvořit společný prostor, v němž se s námi, víceméně zdravými, mohou handicapovaní mladí lidé hudebně a pohybově vyjadřovat. Už to samo o sobě je inspirativní. Jsme stále ve vzájemné součinnosti, oni ovlivňují nás a my se snažíme témata a motivy vnímat a vyjadřovat tak, abychom využili a rozvíjeli jejich přirozené možnosti."

Představení Eia Gaia! zachycují nadšení, okouzlení, radost, ale i téměř hmatatelné vnitřní prožitky. Snad i proto, že při nich spojují své schopnosti a pocity desítky účinkujících. Vždyť samo pojmenování Eia Gaia! vyjadřuje okouzlení a nadšení ze života na Zemi. Nadcházející představení nese název Inspirace. Co se za ním skrývá? „Je to velmi jednoduché tentokrát ztvárníme to, co nám dalo letošní jaro, jak nás ovlivnilo a inspirovalo," říká Pavel Helebrand. (dh)