Zachycuje osud turnovského rodáka Josky Smítka, horolezce, jenž patřil v době první republiky ke špičce našich vrcholových sportovců. Ale také jeho zápas s pískovcovými věžemi Českého ráje, boj o milovanou ženu, o vlastní hrdost a nakonec i o život, ale také o svobodu v době nacistického temna. Jeho pohrdání okupačním režimem bylo logickým vyústěním zpočátku „klukovských" představ o volnosti, jež nestrpí být čímkoliv svazována.

SLOŽITÁ GENEZE

Scénář filmu napsal Josef Urban (námět Daniel Krzywoň), který je rovněž autorem stejnojmenné knihy, jež spatřila světlo světa v loňské roce. Geneze tohoto díla byla poněkud složitější. Josef Urban je podepsán také jako jeho producent. Tím druhým byl na počátku natáčení Daniel Krzywoň, který ve výsledku figuruje jako jeden z dvojice režisérů filmu vedle Slováka Petera Pálky. A tak jde vlastně o jejich režijní celovečerní filmový debut.

KVALITNÍ HERCI

Ale vraťme se k samotnému filmu, který jsem měl možnost zhlédnout ještě před oficiální premiérou. Roli české horolezecké legendy velmi dobře ztvárnil neherec Vavřinec Hradilek, populární olympijský medailista a mistr světa ve vodním slalomu, který se tímto pro mě stal novým objevem českého filmu. Ostatně i další role jsou velmi dobře obsazené. Jeho partnerku spisovatelku a horolezkyni Vlastu ztvárnila Vica Kerekešová, jeho sokem v důstojnické uniformě SS je Jan Budař.

Petr Šmíd ztělesnil Smítkova nerozlučného kamaráda a ve starším věku si ho zahrál německý herec Jürgen Heinrich, titulní představitel série Wolffův revír. Ve filmu dále hrají Miroslav Etzler, Ondřej Havelka, Pavel Rimský nebo Simona Stašová a ruská hvězda Ivan Shvedoff. Všichni odvedli velmi profesionální umělecké výkony.

SPORTOVNÍ NASAZENÍ

Výpravný film z autentického horolezeckého prostředí, který nejen v historii české kinematografie nemá za poslední tři desetiletí obdobu, vznikal ve světově unikátních lokacích Českého ráje, Česko-saského Švýcarska, Adršpachu a Vysokých Tater. Dobrodružné drama rámuje komponovaná hudba zpěvačky a skladatelky Radůzy v symfonické nahrávce Janáčkovy filharmonie Ostrava pod taktovkou německého dirigenta Heiko Mathiase Förstera. Postprodukčního dokončení filmu se ujal renomovaný Jiří Brožek, držitel osmi Českých lvů za střih. Zda se film Tenkrát v ráji stane divácký úspěšný, ukáží už příští týdny. Osobně bych to snímku moc přál už proto, že jeho geneze nebyla vůbec jednoduchá.