Interakce i tolikrát opěvované inspirace Ostravou a Ostravskem obecně. To vše i mnohem více nabízí aktuálně Galerie výtvarného umění v Ostravě, kde se může návštěvník setkat jak s expozicemi na rozmezí zábavy a poznání, tak s výstavami ryze uměleckými. Vše ale má co sdělovat.

Valentýnské srdce i strom mají v obvodu Ostrava-Jih nebývalý úspěch již týden před samotným svátkem.
Valentýnské srdce se rozzářilo v Ostravě a láká davy nejen zamilovaných

Výstava, která trvá od listopadu minulého roku až do března tohoto roku s názvem Bedřichovický poledník, má na svědomí autorka Kateřina Šedá. Instalace výstavy je realizována do jedenácti červených telefonních budek ála Londýn, ve kterých dochází k interaktivním hrám i audiovizuální zábavě, kterou si užijí nejen dospělí, ale i děti.

Akce v budkách se vážou na pětiletý projekt Od nevidím do nevidím, který probíhal od roku 2011 do roku 2015. Galerie výtvarného umění v Ostravě také ke konci minulého roku vydala publikaci s názvem „povolání: Šedá“, která mapuje 28 projektů zmíněné umělkyně.

Ostravská městská část Mariánské Hory a Hulváky, 6. února 2020.
Nebezpečná Ostrava? Strach rodičů o bezpečí školáků roste

Zároveň až do třetího měsíce probíhá expozice Zrcadlo světa, která má zájemcům o ni přiblížit tvorbu lotrinského mědirytce Jacquese Callota, který žil na přelomu 16. a 17. století.

Co se pak týká místních motivů, které stále fascinují řadu umělců, ty zastupuje Marta Kolářová, jenž se konkrétně nechala inspirovat industriální a zničenou krajinou kolem Ostravy, která si tak trochu žije svým vlastním životem. 12. března proběhne k expozici Marty Kolářové také komentovaná prohlídka, při níž se návštěvník dozví například také to, jak se maluje na staré železo.

Nová instalace od Jacquese Callota (kreslíř a rytec) v GVUO (Galerie výtvarného umění v Ostravě), 20. ledna 2020 v Ostravě. Na snímku jeden z kurátorů výstavy Jan T. Štefan.
OBRAZEM: Galerie výtvarného umění nabídne na první výstavě i pohledy skrz lupu