Prožívá v těchto dnech své velmi šťastné období, byť mnohé dny jsou pro ni hodně hektické. Hana Fialová, sólistka souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

„Mám za sebou opravdu krásný rok. Vždyť jsem získala Cenu Thálie za roli francouzské šansoniérky v inscenaci maďarské spisovatelky a scenáristky Évy Pataki Edith a Marlene. Myslím si, že Cena Thálie, to už je ta nejvyšší meta, na kterou jsem si mohla sáhnout," svěřila se Deníku Hana Fialová.

Úžasné role

„Mám obrovskou radost, nejen já, ale i všichni diváci a fanoušci, kterým tímto strašně moc děkuji. Za jejich emoce, za to, že na každém představení je to téměř až hmatatelné, jak na sebe slyšíme. Můj obrovský dík patří celému inscenačnímu týmu v tomto představení. A samozřejmě tím člověkem na té špičce je režisér Janusz Klimsza. A dík patří i mé rodině. Strašně moc je miluji a strašně moc to dnes oslavíme. Jsem hrdá na to, že to vezu do Ostravy," uvedla při udílení cen Hana Fialová letos v březnu.

Na divadelním jevišti vytváří také další krásné role. Je úžasnou Evitou ve stejnojmenném muzikálu Andrewa Lloyda Webbera a také skvělou Normou v dalším muzikálu stejného skladatele s názvem Sunset Boulevard.

V rodinném kruhu

„Vánoce strávím v rodinném kruhu. Mám tyto svátky moc ráda, ale v posledních letech jsou na mě až moc hektické. Navíc jsme ve velkém očekávání. Dcera Karolina čeká miminko, které se má narodit právě na Štědrý den, takže je to trošku v napětí, ale doufám, že vše zvládneme v klidu," dodala Hana Fialová.

Tato opavská rodačka je absolventkou Janáčkovy konzervatoře v Ostravě (dnes JKGO), kde byla žačkou ve třídě Evy Gebauerové-Phillips. Je zajímavé, že zpěvu se intenzivně věnovala už před přijetím na konzervatoř, o čemž svědčí její vítězství v krajské pěvecké soutěži Talent 86. Později v letech 1994 až 2004 byla sólovou zpěvačkou country skupiny Red Hats, s níž koncertovala nejenom ve své vlasti, ale také v Itálii, Velké Británii, Německu, Rakousku či Švýcarsku.

„Zrovna nedávno se mi ozvala Petra Gavlasová, současná úspěšná skladatelka, která také působila se mnou ve skupině Red Hats. Měla jsem z toho velkou radost a věřím, že třeba v budoucnu spolu ještě něco podnikneme na poli hudebním," řekla Hana Fialová. Ta už je od roku 2003 v angažmá operetního a muzikálového souboru Národního divadla moravskoslezského, kde si zahrála už řadu hezkých rolí, třeba Elein v muzikálu Camelot, Juanittu v inscenaci Kat a blázen, Lolitu v operetě Ostrov milování, titulní roli Sugar v muzikálu Sugar! (Někdo to rád horké) nebo Irenu Molloyovou v Hello, Dolly!

V roce 2010 se zúčastnila workshopů k nové verzi muzikálu Marguerite Alaina Boublila a Michela Legranda, ve kterém vytvořila titulní roli. Získala za ni užší nominaci v kategorii opereta, muzikál na Cenu Thálie 2011. Samozřejmě zatím největší úspěchy sklízí muzikálech v Edith a Marlene, Evitě a Sunset Boulevardu.

„Miluji svou rodinu, přátele, přírodu a zvířata. V létě jezdím pořád ráda na čundry s koňmi, byť toho času už není tolik jako dříve. Baví mě ještě horolezectví a velice ráda posedím s fajn lidmi v hospůdce u dobrého moku," svěřila se Hana Fialová.

Máří Magdaléna

„Těším se na příští rok, kdy si zahraji Máří Magdalénu snad v nejslavnější rockové opeř 20. století Jesus Christ Superstar, která se stala během dvaceti let od české premiéry legendární klasikou. Téměř pašijový příběh, klasická rocková hudba a neklidné srdce města, ve kterém žijeme, tak má vypadat její ostravské nastudování v režii Jiřího Nekvasila, ředitele NDM. Tak to bude krásná práce. Budu v této roli alternovat s Martinou Šnytovou a ještě jednou mladou hostující pěvkyní," uzavřela naše předvánoční setkání Hana Fialová.