Na včerejší tiskové konferenci v Ostravě podepsal tříletou smlouvu s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

„Po dvaceti letech působení v Německu se do Ostravy skutečně těším. Společně s ředitelem Janem Žemlou jsme připravili pro následující sezonu celou řadu, myslím, dramaturgicky nápaditých koncertů, ve kterých se střídají světoznámá díla se vzrušujícími tuzemskými a zahraničními objevy,“ uvedl Heiko Mathias Förster (rozhovor s ním přineseme v dalších dnech v Deníku).

Janáčkova filharmonie Ostrava vstoupí po prázdninách do své 61. sezony. Včera zahájila předprodej abonmá a vstupenek na jednotlivé koncerty.

Pro své posluchače a příznivce připravila několik novinek v podobě Janáček Pointu, výhod pro abonenty nebo projektů pro seniory i pro mladé posluchače. Dramaturgii okoření i přední světoví sólisté a dirigenti. A tak se v Ostravě představí například dirigent Antoni Wit, klavíristka Olga Kern, violoncellista Narek Hakhnazaryan, dirigent Jakub Hrůša, excelentní houslista Ivan Ženatý a mnoho dalších.

Nebude chybět opět Cyklus Gong. Ten tentokrát nabídne kromě večera filmové hudby také Janáčkovu filharmonii s Čechomorem, Danem Bártou nebo Miroslavem Žbirkou.

Janáčkova filharmonie připravuje také několik zahraničních turné, ale také nové projekty specifických koncertů pro školy, Hudební univerzitu třetího věku aneb Filharmnie Plus.

Od příští sezony zde bude fungovat také Janáčkův filharmonický sbor mladých jako svébytné hudební těleso.