Pro své diváky si divadelníci u této příležitosti připravili veřejné čtení Bezručových básní, zábavný Bezručovský pub kviz zaměřený na jeho život a dílo a promítání legendární inscenace Bezruč?! Divadlo v rámci oslav otevírá nejen své hlediště, ale také jeviště, na kterém mohou diváci přednést báseň Petra Bezruče společně s herci ostravských divadel.

KAŽDÝ ZÁJEMCE MŮŽE RECITOVAT

Oslavy začnou v 16 hodin veřejným čtením básní Petra Bezruče. „Chceme slavit spíše neformálně, a proto jsme se rozhodli pro symbolické dvouhodinové čtení Bezručových básní na jevišti našeho divadla,“ uvedla umělecká šéfka tohoto divadla Janka Ryšánek Schmiedtová.

Zavřený obchod Tesco Expres v centru Ostravy, snímek z 28. zaří 2017 v Ostravě.
Konec Tesco Expresu v centru Ostravy. Důvodem je malá poptávka

„Není třeba znát Bezručovy básně zpaměti, ani mít precizní přednes, i prosté čtení stačí k připomenutí člověka, který neodmyslitelně patří do historie města Ostravy,“ dodala Janka Ryšánek Schmiedtová.

Diváci jsou zváni také jako diváci a posluchači do hlediště. Dění na jevišti bude vysíláno živě na facebookovém profilu divadla. Svých pět minut slávy na jevišti, přečtení básně Petra Bezruče, si mohou zájemci rezervovat prostřednictvím e-mailu dramaturg@bezruci.cz. Bezručovy básně budou spolu s diváky přednášet členové souboru Divadla Petra Bezruče v čele s Norbertem Lichým, dále emeritní herečky Divadla Petra Bezruče Marie Viková a Štěpánka Ranošová, herečka Divadla loutek Renáta Klemensová a další.

Čestným hostem večera bude paní Zdenka Tomášková, která v mládí bývala dobrovolnou sekretářkou Petra Bezruče. Se Zdenkou Tomáškovou proběhne rozhovor na jevišti Divadla Petra Bezruče. Aktivně se diváci mohou zapojit také do druhé části programu, kterou je Bezručovský pub kviz.

Zábavný a neformální kviz, zaměřený na život a dílo Petra Bezruče, se odehraje od 18.30 hodin v klubu divadla a přiblíží ostravského barda Petra Bezruče netradiční formou. Stačí se s přáteli přihlásit jako soutěžní tým a změřit síly s ostatními. Oslavy završí ve 20.30 hodin promítání záznamu inscenace Bezruč?!, kterou vytvořili Jan Balabán, Ivan Motýl a Martin Františák.

Veřejné diskuze v bílovecké knihovně se zúčastnila asi třicítka zájemců.
Zábavní park v Bílovci? Lidé chtějí referendum