Organizátory, návštěvníky i vystupující trápil hlavně déšť. Především během sobotního programu, kdy téměř nepřestalo pršet. Přesto se podle Holušové podařilo bez větších komplikací uskutečnit všech 350 bodů programu na rekordních 20 scénách.

„Je nepochybné, že nás potkal nejtěžší ročník v historii. Počasí nás hodně zkoušelo. Festival jsme prověřili v hodně těžkých podmínkách," řekla Holušová. Podle ní členové produkčního týmu poslední dvě noci nespali a strávili odčerpáváním a vysoušením těch nejvíce postižených míst. „Vozili jsme strusku, palety. Hodně nám s vodou pomáhali hasiči," řekla.

Dodala, že festival těžké podmínky zvládl a Holušová je hrdá i na publikum. „Ukázalo se, že máme pevné a dobré fanoušky, kteří si festival dokázali užít i přes nepřízeň počasí," dodala.

Loni festival navštívilo víc jak 43.000 lidí. Letos pořadatelé návštěvnost poprvé nezveřejnili. „Počet diváků není měřítko pro kvalitu festivalu. Nechceme podléhat honu na rekordy. Myslím, že máme dost silnou pozici, abychom se přestali zabývat tím, kolik tady bylo lidí. Důležitější je kvalita, co všechno nabízíme. A proto i do budoucna nebudeme čísla zveřejňovat," ře­kla.

Zároveň připustila, že důvodem jsou i loňské pochybnosti pořadatele hudební přehlídky Trutnoff Martina Věcheta o správnosti zveřejněných čísel. Ten v médiích tvrdil, že pořadatelé ostravské festivalu nadsazují čísla. To ale Holušová odmítá. „Vždy jsme to dělali čistě a podle turniketů. Nechci se ale s někým hádat, jestli to je či není pravda," doplnila.

Pro příští rok chystá Holušová a její tým velkou změnu. Festival se uskuteční v termínu od 19. do 22. července. Tedy poprvé v historii začne ve středu a skončí v noci ze soboty na neděli. Podle Holušové jsou pro to hned dva zásadní důvody. Jednak neděli s ohledem na návrat domů hodně návštěvníků vynechává. „Navíc s ohledem na kvalitu programu budeme mít mnohem větší šanci získat velkou hvězdu na středu než na sobotu či neděli," doplnila Holušová.

Celkem letos festival nabídl rekordních 20 scén a 350 programových bodů. Vystoupí na něm 1600 hudebníků, divadelníků, řečníků i členů uměleckých týmů. K hlavním hudebním hvězdám patří legenda taneční hudby Underworld, britský písničkář Passenger. Jeho vystoupení se uskuteční dnes večer.

Letos do Ostravy přijelo 76 zahraničních a 54 domácích kapel a hudebníků, kteří nabídli zážitky z mnoha žánrů, od elektroniky, přes world music, rock, pop či jazz až po reggae. Objevili se zde zástupci hudebních scén z celého světa, například z Nového Zélandu, Islandu, Austrálie, Mali, Kamerunu, Ghany, Konga, Ukrajiny, Izraele či Jižní Korey. Z českých kapel například Monkey Business, Mydy Rabycad, Lake Malawi, Barbora Poláková, Ohm Square, Republic of Two, DVA, Ivan Hlas Trio, Už jsme doma, Terne Čhave a další.