„Do Ostravy přicházím s pětadvacetiletou profesní praxí. Taková zkušenost je při práci s orchestrem velmi cenná. Nejen proto, že jsem dirigoval mnoho významných děl a díky tomu vznikly jasné a vyzrálé interpretace, ale také proto, že jsem při své každodenní práci s mnoha vysoce specializovanými hudebníky profesně dozrál i já sám. Dirigování je především psychologická činnost. Jde o vytvoření takového prostoru a ovzduší, ve kterém ze sebe mohou hudebníci vydat to nejlepší. Udávat přesný takt je často podružné," říká nový šéfdirigent JFO Heiko Mathias Förster.

Sólistou Pavel Šporcl

„Koncerty zahájí jedna z nejhranějších skladeb Leoše Janáčka Taras Bulba. A její uvedení odstartuje Projekt Janáček live 2014 až 2018. Janáčkova filharmonie se chystá pořídit a na cédéčkách vydat živé nahrávky všech děl Leoše Janáčka pro symfonický orchestr. Nahrávky budou vznikat postupně v letech 2014 (160. výročí narození skladatele) až 2018 (90. výročí úmrtí), což jinými slovy znamená, že v tomto období posluchači postupně vyslechnou v podání ostravské filharmonie Janáčkovo kompletní symfonické dílo," informuje Jan Žemla, ředitel JFO.

Kromě Tarase Bulby zazní na koncertech v první půli ještě Enšpíglova šibalství Richarda Strausse a na závěr pak Šostakovičův Houslový koncert č. 1 a moll. Náročného sólového partu se ujme houslový virtuos Pavel Šporcl, kterého světově uznávaný kritik a historik Henry Roth jako jediného z českých houslistů mladé generace zařadil do své knihy Housloví virtuosové: Od Paganiniho po 21. století.