Mezinárodní festival Janáčkovy Hukvadly se koná na hukvaldském hradě už podvacáté. Také letos si klade za cíl uvádění děl slavného rodáka Leoše Janáčka a také propojení divadelního umění a hudby. Příjemnou tradicí se stávají také přesahy některých vystoupení v rámci festivalu i mimo hrad a jeho oboru. Do příborského piaristického kláštera se v letošním červenci podívá už podruhé. Vystoupí tady houslová virtuoska z Německa, Sophia Jaffé.

Jaffé je profesorkou na Akademii hudby a výtvarného umění ve Frankfurtu nad Mohanem a nositelkou řady významných mezinárodních ocenění. Absolvovala Berlínskou hudební akademii Hannse Eislera, oslňuje evropské publikum dokonalou technikou, niternou hrou a hlubokou emocionální výpovědí. „Její široký repertoár čítá více než 40 houslových koncertů od baroka po repertoár 20. století. Sophia Jaffé účinkovala v mnoha TV programech, pravidelně spolupracuje s Deutschland radio Berlin, SWR a Českou televizí i rozhlasem," řekli o ní v pozvánce organizátoři festivalu.

V Příboře ji doprovodí klavírista Björn Lehmann. Ten koncertuje jak sólově, tak v komorních a písňových projektech. Věnuje se uvádění soudobé hudby, často ve světových premiérách. Významný německý umělec koncertoval v Německu, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Švýcarsku, Argentině, Chile, Mexiku a Japonsku.

Koncert pro klavír a housle se koná v příborském piaristickém klášteře tento pátek 19. července. Začíná se v 18 hodin.

MICHAL MERENDA