Činohra Národního divadla moravskoslezského v Ostravě uvede už tento čtvrtek premiéru dramatické básně Henryka Ibsena Peer Gynt. Je zajímavé, že jako činohra se toto dílo inscenuje v historii tohoto divadla poprvé.

V titulní roli se představí Ivan Dejmal, režie se ujal Pavel Khek. Autorkou původní hudby k inscenaci je Vladivojna La Chia ostravská skladatelka, zpěvačka, textařka a výtvarnice, která v posledních letech pobývá hodně v Praze.

„Možná se změnil svět kolem nás, technologie, způsob života, ale nic jiného. Ibsen píše o lidech. O jejich chování, vztazích, emocích, citech. A to bude vždy aktuální. Peer může být šťastný i nešťastný stejně dnes jako tehdy. A je úplně jedno, jestli má v ruce motyku, nebo iPhone,“ uvedl představitel titulní role Ivan Dejmal.

„Člověk páchá dobro a koná zlo pořád stejně. A i ten nejlepší z nejlepších má určitě některé z hříchů, které má náš Peer,“ dodal režisér Pavel Khek.

Vedle Ivana Dejmala diváci uvidí Annu Cónovou, která ztvární jeho matku Ase, v rolích Nicoty, Pasažéra a Knoflíkáře se představí Vladimír Čapka, jeho osudovou ženu Solvejg ztvární Lucie Končoková. Výtvarnicí kostýmů je Agnieszka Pátá Oldak, pohybová spolupráce dílem Jany Ryšlavé, výtvarníkem scény Michal Syrový, dramaturgyní Sylvie Rubenová. Premiéra začne tento čtvrtek v 18.30 hodin v ostravském Divadle Jiřího Myrona.