Na pozadí mocenských snah vidíme intrikána Jaga, žárlivého vojenského velitele Otella a jeho věrnou ženu Desdemonu.

„Na vlnách Verdiho fascinující hudby připlouvá zabiják v leopardím plášti. Jmenuje se Otello a ukrývá v sobě smyslné zvíře. Dorazil ovšem ke břehům dekadentního prostoru izolovaného ostrova svého podvědomí, kde určuje směr intrikán Jago. Brilantní manipulátor, který nejlépe ví, jak nakazit duši zhoubným slovem a probudit běsy…,“ přibližuje příběh dramaturgyně opery Eva Mikulášková.

ŽÁRLIVOST DŮSLEDEK INTRIKY

„Je takový mýtus, že Othello je hra o žárlivosti. Mně se zdá, že žárlivost je pouhý důsledek intriky, kterou osnuje Jago. Jago je motor hry a při troše štěstí se nám podaří udělat analýzu toho, jak se stane, že úspěšný, slavný, oslňující chlap se stane pouhou loutkou a vrahem. Je to dost fascinující. Pokusíme se udělat inscenaci, která kromě emocí, jež jsou samozřejmě už spojeny s hudbou, také odhalí chod té intriky, její oblouk a její důsledky skoro by se dalo říci, že režisérem inscenace bude Jago. V tomto smyslu bude inscenace opery Otella také analytická,“ doplňuje režisér Ivan Krejčí.

V titulní roli Otella se diváci mohou těšit na slovenského tenoristu Titusze Tóbisze, který se ostravskému publiku představí poprvé, v alternaci s Gianlucou Zampierim. Roli Desdemony nastudovaly Eva Dřízgová-Jirušová, Maida Hundeling a Jana Šrejma Kačírková. Trojici hlavních postav doplní Jago Martina Bárty a Dragutina Matiće. Opera je uváděna v italském originále s českými a anglickými titulky.

Druhá premiéra se uskuteční v sobotu 21. října od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.