Potrpí si na elegantní obleky, hovoří velmi rychle a plynule česky. Srší energií. Začínal jako kuchař a vyzkoušel si práci v mnoha světových luxusních hotelích, zejména ve Francii. Vařil pro Andrewa Lloyd Webera a další celebrity.

Zvykne si rodilý Ir na život v České republice. V čem jsou si obě národnosti podobné?
To je velmi složitá otázka. Abych odpověděl trochu diplomaticky (úsměv). Ne, bez legrace. Irové a Češi jsou si povahově hodně podobní. Jsou pracovití, mají velmi rádi zábavu, takže se umí bavit ve společnosti až do ranního kuropění…

Kde jste se naučil tak velmi dobře česky, vždyť ovládáte brilantně slangové výrazy…
To je moje škola života ze Stodolní ulice, když jsme otevřeli restauraci, pracoval jsem nejdříve jako barman. personál, s nímž jsem obsluhoval, uměl anglicky, ale hovořil se mnou česky. A když jsem něčemu nerozuměl, vysvětlili mi to v angličtině. Nejlepší učitelkou češtiny se stala moje tchýně Irenka. Nechodil jsem do žádných českých jazykových kursů. Ale s tchýni, v prostředí kuchyňské linky při kávičce, jsem se asi nejvíce naučil česky. Byla úžasně trpělivá, protože zpočátku to bylo se mnou hrozné, čeština mi nešlo vůbec do hlavy. A že se naučím skloňovat v sedmi pádech, tomu jsem v životě nevěřil…

Je podnikání v České republice tvrdým oříškem?
Každý byznys je těžký, obzvláště v dnešní době. Domnívám se, že Stodolní ulice má určité kouzlo, byť se atmosféra na ní neustále mění, ale myslím si, že k nám chodí dobrá klientela hostů.

Pracoval jste jako kuchař ve vyhlášených restauračních zařízeních několika kontinentů. Co vám říká česká kuchyň?
Mám-li být upřímný, zpočátku jsem si na to nemohl zvyknout na vepřo, knedlo a zelo. Zpočátku jsem měl problémy s nadváhou, když jsem si zamiloval omáčky a k tomu klidně snědl třeba šest knedlíku. Ale musím uznat, že český guláš mi moc chutná. Samozřejmě, že irský guláš s jehněčím masem je rovněž úžasný. Ale na každý den sehnat toto maso v Ostravě není zase až tak snadné… Troufám si říci, že české pivo je bezkonkurenční…

Co patří k vašim gurmánským specialitám?
Rád připravuji speciality z telecího masa. Ale jako konzument, klidně si pochutnám na rychlém občerstvení, které zažene hlad.

Vašim velkým koníčkem je hudba. Jaký žánr nejraději posloucháte?
Rád poslouchám téměř všechno. Od heavymetalu přes rock až třeba po klasickou operu.

V Ostravě jste před několika lety založil kulturní tradici a pořádáte Irský kulturní festival. Co vás k tomu vedlo?
Možná trochu stesk po domově, irské hudbě a kuchyni. Ale také mi pomohlo několik našich stálých hostů, pomoc jednoho ze soukromých rádií letos pořádáme už sedmý ročník.

Čím chcete přilákat návštěvníky tento rok?
Gurmánské speciality, světově proslulé tmavé pivo, ale také hudební maraton v Bonver Aréně. To vše odstartuje 21. března a potrvá do 26. března. Vstup na všechny koncerty bude zdarma či dobrovolný. První dny festivalu budou patřit především jídlu, pivu a irské whisky. Tradiční irské obědy i večeře budou servírovány v ostravském hotelu Brioni po celý festivalový týden. Podávat se bude například pravý irský guláš nebo pečená jehněčí kýta.

A co irská hudba?
První dávku irské hudby budou moci zájemci ochutnat už 24. března v klubu Bernie's Traditional Irish Pub ve Stodolní ulici. Během večera se zde představí hned dvě kapely hrající tradiční keltskou či irskou hudbu. Návštěvníkům zahraje irská skupina Kilkennys následována nováčkem z Walsu, skupinou Heatbeats.
Těším se i na velký megakoncert, který se uskuteční 26. března v ostravské Bonver Aréně. Tam se v osmihodinovém hudebním maratonu představí celkem čtyři kapely. Kromě Kilkennys a Heatbeats i česká skupina Shannon. Jako hlavní hvězda se pak návštěvníkům představí německá parta Fiddler´s Green. Výtěžek z dobrovolného vstupného poslouží na charitativní účely. Získá ho ostravské centrum Čtyřlístek, které se stará o tělesně a mentáleně postižené.

Týdenní festival má ve svém znaku trojlístek. Proč?
Podle legendy totiž právě na jetelovém trojlístku svatý Patrik při šíření křesťanství ve druhé polovině pátého století vysvětloval princip Nejsvětější Trojice. I proto se trojlístek stal symbolem jeho i celého Irska. Svatý Patrik je velká osobnost irských dějin. Jeho svátek je příležitost k tomu, být hrdý Ir.

Oslava Dne svatého Patrika bude v Ostravě příští týden

Po celém světě žijící Irové a vyznavači irské kultury slaví dnes svůj velký den. Den svatého Patrika, patrona celého Irska a všech jeho obyvatel, připadá právě na dnešní den. V Ostravě se u této příležitosti bude konat Irský kulturní festival. Příští týden v sobotu 26. března vyvrcholí velkolepým koncertem čtyř skvělých kapel hrajících irskou či keltskou hudbu. Vstup na akci je bezplatný.

„Je čas na to, být hrdý Ir. To se musí oslavit,“ řekl rodilý obyvatel ostrovního státu Jason Oliver Fitzgerald. Do Ostravy se přistěhoval před několika lety, našel si českou manželku a ve městě úspěšně podniká. Svátek svatého Patrika je pro něj i ostatní Iry jedním z nejvýznamnějších dnů v roce. „Svatý Patrik do Irska přivedl křesťanství. Je to výrazná osobnost historie,“ vysvětlil.

V Ostravě se oslavy uskuteční 26. března v Bonver Areně (bývalá hala Tatran). Celkem na návštěvníky čeká osmihodinový maraton. Postupně vystoupí kapely Kilkennys z Irska a Heatbeats z Walesu i česká skupina Shannon. Jako hlavní hvězda se pak návštěvníkům představí německá hudební parta Fiddler´s Green. Výtěžek z dobrovolného vstupného poslouží na charitativní účely. Získá ho ostravské centrum Čtyřlístek, které se stará o tělesně a mentálně postižené. Na návštěvníky kromě hudby čekají i irské tance a hlavně po celém světě proslavené tmavé pivo. To bude v Bonver Areně k mání za cenu českého pěnivého moku.

„Guinness je v Česku drahý a ne každý si ho dovolí. Během festivalu jej budeme nabízet za cenu české plzně,“ vysvětlil pořadatel festivalu Jason Oliver Fitzgerald. Dodal, že informace zájemci najdou na www.irishculturalfestival.com.