V Galerii současné malby ve foyeru ostravského Divadla Antonína Dvořáka byla včera zahájena výstava obrazů letos čtyřicetiletého Jakuba Špaňhela, jednoho z nejtalentovanějších malířů své generace. Rodáka z Karviné, který se už před časem úspěšně etabloval v Praze.

Jakub Špaňhel absolvoval nejprve Střední uměleckou školu v Ostravě a později pražskou Akademii výtvarných umění.

Debaty o umění

„Na Střední umělecké škole v Ostravě mě učili Jirka Surůvka a Eduard Halberštát mezi jinými. A protože jsem maloval, tak jsem nechtěl jít na akademii do malířského ateliéru, ale šel jsem k Jirkovi Davidovi a Milanu Knížákovi do konceptuálních ateliérů. Neboť tam se alespoň debatovalo o umění. Sám jsem tomu nerozuměl (úsměv), ale přišlo mi zajímavé se o tom pobavit a naslouchat. Takže proto jsem volil konceptualisty, byť sám konceptualistou nejsem. A moje obrazy jsou o malování, žádné těžké koncepty v nich nevidím," svěřil se už před časem Deníku výrazný umělec. A malířem chtěl být už jako malý chlapec.

„Skutečně je tomu tak. Začal jsem malovat ve čtyřech letech a nikdy bych toto povolání neměnil. Navíc hodně mě v tom podporovala matka, líbilo se jí to, co dělám. Chodil jsem nejdříve do lidovky, později na střední uměleckou školu a posléze jsem se dostal na Akademii výtvarných umění v Praze," řekl Jakub Špaňhel.

Od dob absolutoria na Akademii výtvarných umění v Praze Jakub Špaňhel žije a tvoří v našem hlavním městě. V roce 2011 se uskutečnila jeho výstava v Domě umění v Ostravě a vyšel k ní obsáhlý katalog. Dvacáté první století svádí k tomu, že umělec musí mít dobrého manažera, anebo být sám sobě dobrým producentem.

„Určitě manažer člověk musí být, ale tomu tak vždycky bývalo. Třeba v baroku, když měli umělci svoje dílny, také se prosadili, taky si to museli zprodukovat s tou církví, když tvořili zakázky pro kostel, takže mě to celkem baví. Samozřejmě, že ze začátku to byli moji přátelé, kteří sbírali mé obrazy. Bylo to jednodušší. Jednat někdy s určitými lidmi je velký problém, ale zase některé záležitosti řeší za mě určité galerie, zatím nemám s nikým žádnou exkluzivitu. Je to samozřejmě tvrdý boj," prohlásil Jakub Špaňhel.

Velkoplošné obrazy

Výrazný talent autora se projevil již na vysoké škole. „Absolvoval cyklem velkoplošných obrazů s tématem interiérů kostelů. Černobílá rozmáchlá malba korespondovala se smyslovostí barokních interiérů a prokázala, že nezáleží tolik na tématu, ale především na způsobu jeho pojetí," uvedl kurátor jeho současné výstavy Martin Klimeš.

„Špaňhel maluje v cyklech, které představují většinou jedno téma, často velmi banální, a vždy jej prezentuje malířským způsobem, který vyráží dech. Maloval květiny, růže, lustry, akty, benzinky, banky. Velkorysé malířské gesto vedoucí k barevným skrumážím, stékancům, vymývaným plochám, stříkancům. Malířská zkratka a rukopisná bravura jsou určujícími a poznávacími znaky umělcových maleb. Špaňhelova tvorba se ovšem nevyčerpává jen dokonalostí svého provedení, ale je charakteristická i hledáním nových přístupů k uchopení obrazu," dodal Martin Klimeš.

Obrazy Jakuba Špaňhela se staly lákavou investicí pro řadu sběratelů a obdivovatelů umění. Jeho současná výstava bude v ostravském Divadle Antonína Dvořáka otevřena vždy hodinu před představením až do 29. dubna.