Na jejím severním konci jsou Baltské a Severní moře a na konci jižním Středozemní moře (Jadran). „Přesnou trasu Jantarové stezky nelze jasně definovat a vymezit už z toho důvodu, že se její průběh v jednotlivých dějinných etapách, ale pravidelně rovněž z důvodu schůdnosti a neschůdnosti terénu v závislosti na ročních obdobích měnil. Je ale známo, že Jantarová stezka začínala v Aquileii na pobřeží Jaderského moře," mohou se například dočíst návštěvníci výstavy na jednotlivých panelech, na kterých jsou Jantarová stezka i její dějiny popisovány.

K vidění jsou i také cenné jantarové korálky či památky z doby římské. „Jantarová stezka zanechala stopu v řadě míst našeho kraje. Také Ostrava vyrostla na jedné z větví nad brodem přes řeku Ostravici," uvedl autor výstavy David Majer. Výstava potrvá až do konce prosince. Návštěvníkům je přístupná od úterý do neděle vždy od 10 do 16 hodin. Muzeum Jantarové stezky otevřela vernisáž výstavy Kapitoly z dějin Jantarové stezky

Důležitým komunikačním koridorem na trase Jantarové stezky byla už v pravěku Moravská brána a oblast pozdějšího Ostravska.

Co se můžete o jantaru dovědět na výstavě?

Informační panely i vitriny nabízejí řadu zajímavých informací i nalezené předměty. Jantar je fosilní pryskyřicí jehličnanů. Někdy se označuje jako zlato severu nebo baltské zlato. Četné předměty z jantaru sloužily jako amulety chránící před zlými pohledy a zlými silami. Roli hrál i v náboženství, nahrazoval kadidlo.

Po Jantarové stezce se nedovážel jen jantar samostatně, zřejmě byl součástí komodit,které v současnosti nedokážeme přesně určit. Předpokládají se otroci, kůže, kožešiny, velmi oblíbené bílé husí peří, živý dobytek, koně i drůbež. Opačným směrem proudily nejen mince, ale i kvalitní výrobky římských řemeslných dílen (kovové nádoby, keramika, šperk a další).