Jaromír Nohavica, náš současný nejúspěšnější písničkář, skvělý textař, básník a libretista, ale i věrný a skalní fotbalový fanoušek Baníku Ostrava, oslaví příští rok šedesátiny. A zájem o jeho písně a koncerty nijak neutuchá.

V minulých dnech navštívil ostravský bard Barcelonu. A podle internetových stránek byla atmosféra na jeho vystoupení ve vyprodaném barcelonském divadle C. A. T. skvělá. Na koncertě se vedle Jarka představil i katalánský písničkář Roger Mas.

Italská televize „Italové v Barceloně" natočila o koncertě krátký dokument s názvem Cose di Amilcare. V jeho druhé polovině je i rozhovor s Jaromírem Nohavicou včetně ukázek ze samotného koncertu.

Písně od A do Z

Jaromír Nohavica se ve svém internetovém projektu Archiv pod lupou, zveřejňovaném na svém webu, dotkl již takřka všech oblastí, které ovlivňovaly jeho tvorbu. Ale vzhledem k tomu, že napsal velkou spoustu písniček, rozhodl se potěšit všechny své příznivce a postupně je chce zveřejňovat pod názvem Písně od A do Z.

Zájemci tak budou mít možnost si každý týden poslechnout nebo stáhnout do svého přehrávače několik písní. Jaromír Nohavica bude mnohé písně postupně glosovat krátkými komentáři s údaji jejich vzniku nebo doplněním zážitku, který píseň nejlépe charakterizuje.

„Celý projekt mapování kompletního, zejména zvukového archivu, dokončit v den šedesátých narozenin Jaromíra Nohavici 7. června 2013," uvádí písničkář na svých webových stránkách.

Vyprodaný Gong

V polovině listopadu účinkuje Jaromír Nohavica na sérii koncertů společně s Janáčkovou filharmonií Ostrava v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovic, které jsou už beznadějně vyprodány.