Už při vstupu do vestibulu kina Vesmír je patrné, že počet ostravských milovníků hudby a především cestování nebude zrovna malý.

Čtvrt hodiny před samotným začátkem festivalu se u pokladen tvoří fronty a lidé všech věkových kategorií stále čekají na barevné náramky, které slouží jako vstupenky.

Milovníci cestování

Organizátoři navodili cestovatelskou atmosféru hned při vstupu do předsálí kina. Spolu s ostatními návštěvníky zde může zhlédnout vystavené fotografie různých cestovatelů Libora Uhra s názvem Z hor, Podzemní mystéria Marka Audyho nebo Vinceho Staré trampské časy.

Před jednou z velkoplošných fotografií potkávám studentku, která do ostravského Vesmíru přijela z Havířova. „Jsem tady už podruhé. Ráda cestuju, a tak zde hledám inspiraci, kam se vydat příště," vysvětluje studentka Jitka z Havířova.

Různorodost publika dokazuje i Petr ze Slezské Ostravy, který se na festival přišel podívat se ženou a malým dítětem. „Vždy mě lákalo cestovat po světě, ale nemám na to čas, tak si to kompenzuju aspoň takhle," podotýká.

Těsně před zahájením hlavního programu, který trval až dlouho do noci, čeká na to, co přinese letošní desátý ročník Jarních ozvěn, zhruba z poloviny zaplněný kinosál. Další lidé se trousí po celou dobu festivalu. „Návštěvníci se na festivalu hodně střídají. Někteří sice přijdou na celý festival, ale jiní dojdou jen na některé části programu," hodnotí po poledni dosavadní návštěvnost hlavní organizátor festivalu Miroslav Duda.

Hudba a cestování se dobře doplňují

Na své si postupně přijde každý nejen cestovatelé, ale i horolezci, vodáci a milovníci folkové a country hudby. Festival zahajuje krátký film Stopem do Íránu od Lukáše Matějčka, který vyrazil na svou cestu z Klimkovic a za šestadvacet dní ujel deset tisíc kilometrů. Poté se už přednášející s hudebníky a promítáním střídají jako na běžícím pásu až do pozdního večera.

Mezi jinými na festivalu vystupuje i horolezec Libor Uher, popisující svůj výstup na více než osmitisícový Broad Peak, Michal Vičar, který za sedm měsíců projel ve staré škodovce čtyři světadíly, nebo Marcel Konečný, jenž si zalétal na padáku v Nepálu. A nebyl by to festival bez hudby. Přednášky doplňují hudební vystoupení folkových a country skupin, bubenická show Jarabi anebo Mr. Stickman se svou hrou na málo známý hudební nástroj Chapman Stick, která tematicky dotvářejí atmosféru prezentací.

Václav Vežranovský