V této souvislosti jsme se jeho ředitele a kurátora většiny výstav Petra Pavliňáka zeptali:

Z čeho vychází vaše výstavní dramaturgie pro rok 2019?

Prezentovat tvorbu nejenom špičkových a ve světě známých autorů, ale také těch, kteří žijí a tvoří v našem regionu. Jsem velmi rád, že v květnu a červnu nabídneme grafická díla světově proslulého Jiřího Anderleho, z nichž některé ještě vystavena nebyla. Jak známo, tento kumštýř dosáhl velké úspěchy v malířství, ale také jako herec v Černém divadle Jiřího Srnce, který byl jeho spolužákem z grafické školy. Na duben chystáme další lahůdku v podobě grafiky Marka Chagalla, což je pochopitelné, vždyť naše výtvarné centrum nese jeho jméno.

Vedle „klasiků“ jste nezapomněli ani na experimentálního Marka Nenutila. Proč padla volba právě na něho?

Letos čtyřicetiletý Marek Nenutil, malíř používající umělecký pseudonym Openmindz 360, je osobnost kdysi neodbytně spjatá s prostředím streetartu a graffiti, avšak odjakživa se věnuje malbě a různým výtvarným technikám. Vystupuje dnes jako charismatický „samorost“, který se volně a bravurně pohybuje na pomezí současné dynamické figurativní malby, objektu a instalací. A myslím, že jeho výstava může být objevem pro mnohé naše stálé návštěvníky.

Co si můžeme představit pod názvem výstavy Sny a vize, tedy napovězte některé autory…

V tomto případě chceme během září a října vystavit obrazy především českých surrealistických tvůrců, z nichž někteří žili nebo ještě žijí v zahraničí. Tím mám na mysli třeba Luďka Peška, který se v sedmdesátých letech věnoval střídavě malířství a literatuře, jeho knihy vycházely v mnoha zemích a v různých jazycích. Spolupracoval s vědci z NASA, astronomy i geology a stal se uznávanou autoritou a znalcem planetárních soustav, tvrdilo se, že jeho obrazy se shodují s tím, co později odhalily družicové snímky, nebo Josefa Fojtíka, který nyní působí v Kanadě, a Jana Součka, který patřil k našim předním kumštýřům v této oblasti.

Na které výstavy byste ještě rád upozornil?

Určitě nezapomínáme na významné výtvarné osobnosti, které působily v tomto kraji, což platí o Heleně Salichové či Věře Tošenovské. Zatímco výstava Heleny Salichové u nás proběhne v lednu a únoru, průřez tvorbou Věry Tošenovské plánujeme od konce června do začátku září. Paralelně je výstavní kalendář naplněn také v naší galerii v Brušperku, kde se představí také řada možná méně známých, ale také velmi zajímavých výtvarníků.

Česko zpívá koledy s Deníkem
Česko zpívá koledy: oblíbená akce Deníku je opět tady - stáhněte si zpěvník