Takový je děj opery Julietta aneb Snář Bohuslava Martinů (1890 až 1959), odehrávající se v bizarním snu a k níž si skladatel sám napsal také libreto. Je inspirované divadelní hrou Georgese Neveuxe. Už  dnes zazní v premiéře v ostravském Divadle Antonína Dvořáka od 18.30 hodin v režii dua SKUTR – Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského.

Skvělé obsazení

 V hlavní roli Michela se představí Jorge Garza a Luciano Mastro.  Právě Jorge Garza Michela dobře zná a ztvárnil ho už na světových operních scénách. Zpíval tuto postavu také ve druhé polovině letošního března na newyorské koncertní premiéře opery Juliette v Carnegie  Hall.

Mateřská škola Adamusova 7, Ostrava
Deník představuje: MŠ Adamusova v Ostravě-Hrabůvce

 „Hudba Bohuslava Martinů i tato opera jsou velmi romantické. Michel je velká role, skvělá.  Michel je totiž jedinou osobou v téhle opeře, která má vzpomínky a reálné emoce. Je pro něj velmi důležité prožít je naplno. Diváci se ale stanou svědky velké změny, která se v něm odehraje. Zpočátku je vše nové, úžasné, zvláštní, ale pak si Michel krůček po krůčku uvědomuje realitu a říká si:  Možná jsem blázen já, Julietta není skutečná, existuje jen v mé hlavě,“ popsal tenorista své zážitky ze zkoušek, který už v opeře Národního divadla moravskoslezského zkušenost s Bohuslavem Martinů má. Zpíval v inscenaci opery Tři přání.

 Postavu Julietty v Ostravě alternují Kateřina Kněžíková a Doubravka Součková.

„Julietta je krásný, ale ve všech směrech nerealizovatelný Michelův sen. Beru ji jako velmi abstraktní osobu. To, jaká Julietta je, souvisí s tím, jak Michel sní. Je prostě jeho snem,“  řekla o této postavě známá sopranistka Kateřina Kněžíková, rodačka z Bohumína.

 Hudebně dílo nastudoval dirigent Jakub Klecker. „S operou Julietta jsem měl možnost se seznámit přesně před deseti lety. V roce 2009 jsem se jako druhý dirigent podílel na jejím uvedení v Brně. Již tehdy mě tato hudba okouzlila. Posluchače určitě strhne barvitou a symfonickou instrumentací,“ netají obdiv k tomuto dílu hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslezského Jakub Klecker. Snové kostýmy vytvořila Simona Rybáková, scéna je dílem Martina Chocholouška.

Crashtest místostarostky ostravského obvodu
VIDEO: Crashtest ostravské političky. Co všechno lze zamést pod koberec?