Jeden z nejvýznamnějších hudebních festivalů klasické hudby v České republice letos odstartuje 27. května zahajovacím koncertem na netradičním místě – na nádvoří Slezskoostravského hradu. Organizátoři se tak rozhodli předejít komplikacím s případnými přetrvávajícími protiepidemickými opatřeními a zvolit bezpečnější cestu jak pro diváky, tak pro samotné konání koncertu.

Herec Štěpán Kozub
Herec Štěpán Kozub: Ponorka s kolegy z Míru? Naordinovali jsme si týden volna

Diváci se mohou těšit na nevšední hudební zážitek mezinárodních měřítek. V kulisách hradu se pod širým nebem představí americký dirigent Denis Russel Davies, který společně s Filharmonií Brno a mexickým violistou Adolfem Alejem uvede festivalovému publiku známou Janáčkovu Sinfoniettu a Ostravě dlouho nehrané dílo Harold v Itálii Hectora Berlioze. Pokud to bude nutné, odehraje se zahajovací koncert Festivalu v režimu bez diváků. V takovém případě bude zprostředkován TV Noe zdarma.

Organizátoři chystají také další program pro všechny milovníky kultury – kromě symfonických koncertů také workshopy pro děti, jazzový večer nebo rodinné víkendy na Hukvaldech. Vstupenky je možné zakoupit v předprodejní síti Colosseum Ticket a na oficiálních webových stránkách festivalu.

 „Protože nevíme zcela přesně, jaká protiepidemická opatření budou platit koncem května, rozhodli jsme se pro open air zahajovací koncert, u kterého budou případná opatření přívětivější. V případě, že bychom museli hrát zcela bez diváků, vstupné samozřejmě řádně vrátíme a přenos zajistí TV Noe. Jisté ale je, že Janáčkův festival bude. Jsme pevně rozhodnutí odehrát nejen zahajovací koncert, ale i další program. Opačné řešení by bylo velkou škodou jak pro festival, ale zejména pro jeho publikum a kulturu v našem regionu,“ říká Jaromír Javůrek, ředitel MHFLJ.

Festival Masters of Rock 2019.
Masters of Rock letos nebude! Covid jej opět o rok odsunul

Na zahajovacím koncertu Festivalu se letos poprvé představí významný americký dirigent Denis Russel Davies, kterého mezinárodní kritika označuje za odvážného interpreta klasického repertoáru s významným přesahem do současné tvorby. Absolvent prestižní newyorské Julliard School a člen Americké akademie umění a věd provede brněnské filharmoniky Sinfoniettou Leoše Janáčka, jejíž partitura je prubířským kamenem pro všechny zahraniční dirigenty. V kulisách Slezskoostravského hradu se mohou festivaloví hosté těšit také na tóny violy jednoho z nejlepších mexických sólistů současnosti – Adolfa Aleja. Ten svůj nástroj rozezní v sólu symfonie Hectora Berlioze Harold v Itálii, symfonii pro sólovou violu a orchestr op. 16.  

DALŠÍ FESTIVALOVÉ TIPY

Letošní festivalovou nabídku tvoří dvě desítky koncertů a doprovodných akcí interpretů a hostů z celého světa. Vybere si každý fanoušek kultury.

Symfonické vrcholy pro milovníky klasiky Mezi vrcholy letošního ročníku bude patřit festivalový debut estonské dirigentky Kristiiny Posky, která se jako třetí žena festivalové historie objeví u dirigentského pultu. Pozornosti neujde také koncert houslisty Ivana Ženatého a arménského violoncellisty Surena Bagratuniho, pod taktovkou Tomáše Netopila bude hrát Wroclavská filharmonie. Posluchači budou svědky nejen výjimečného uměleckého zážitku, ale také symbolického předání prezidentské štafety Festivalu mezi Ivanem Ženatým a Tomášem Netopilem.

Ukázky z tvorby Eduarda Ovčáčka.
Neuvěřitelná vitalita Eduarda Ovčáčka. Výtvarník i v osmaosmdesáti stále tvoří

Mistrovský kurz Jednou z novinek letošního festivalu je mistrovský kurz. Studenti a absolventi konzervatoří a vysokých uměleckých škol budou mít jedinečnou možnost osobně konzultovat své schopnosti s předním evropským klavíristou – rodákem z Pobeskydí Ivo Kahánkem. Ten se zaměří na interpretaci klavírních skladeb Leoše Janáčka. Kurz je možné absolvovat také pasivně.

Rodiny vítány!

Festival letos nabídne sérii koncertů, které jsou vhodné nebo přímo určené dětem – v programu jsou vždy označené liškou. Jedná se zejména o dva poslední červnové víkendy na Hukvaldech, kde vystoupí například dětský sbor Ondrášek. Zároveň jsou připraveny tvůrčí dílny pro děti, kompoziční workshop se soudobým českým skladatelem Slavomírem Hořínkou nebo interaktivní průzkum písní operety Polská krev. Příznivá je i cenová politika: spousta těchto akcí je zdarma nebo za zvýhodněné rodinné vstupné.

Hugo Haas.
Huga Haase vyhnal nástup Hitlera. Filmová hvězda krátce hrála i v Ostravě

Fanoušci kultury

Janáčkův festival není jen přehlídkou klasické hudby, ale prostředník mezi uměleckými zážitky napříč žánry a stoletími. Letos se fanoušci kultury mohou těšit na jazzový podvečer s Františkem Uhlířem, folklórní večer s Vojenským uměleckým souborem Ondráš, na netradiční večer s Ivou Bittovou a jejím osobitým ztvárněním Janáčkových skladeb nebo hudební monodrama Piš mi, tvoje Alma.

Součástí Festivalu jsou také Dny slezských varhan. Festival se koná ve čtyřech místech MS kraje: Ostravě, Hukvaldech, Opavě a Frýdku – Místku, v termínu od 27. května do 1. července 2021.

K TÉMATU
Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka vznikl v roce 2018 sloučením dvou významných festivalů klasické hudby nesoucích jméno Leoše Janáčka: Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy, a navazuje na jejich více než 40letou historii. Jeho cílem je prezentace děl klasické hudby v Moravskoslezském kraji s důrazem na dílo a odkaz Leoše Janáčka, v podání špičkových českých a zahraničních umělců a souborů. Festival je dlouholetým členem Evropské festivalové asociace, kde je společně s Pražským jarem jediným zástupcem České republiky a reprezentuje tak české festivalové dění a českou klasickou hudbu i na této platformě.