„Běhal jsem závodně za Slavii Praha a pak mi najednou sport přišel monotematický a umění mi začalo připadat dobrodružné a tak mi připadá stále," uvedl před časem pro média Krištof Kintera.

Tento letos čtyřiačtyřicetiletý absolvent pražské Akademie výtvarných umění, kde studoval v ateliéru Milana Knížáka a později v letech 2003 až 2004 na akademii v Amsterdamu, se nyní prezentuje svojí výstavou v galerii slezskoostravské radnice. Tvorba Krištofa Kintery má poměrně velký ohlas v zahraničí, kde také hojně vystavuje a patří mezi velmi žádané tvůrce.

Lubomír Kirman tvoří zásadně z přírodních materiálů ze dřeva, z kamenů, z písku, z vody… Materiál nakupuje ve stavebnictví nebo hledá v přírodě.
Je to úžasný pocit naplnění, říká o svých obrazech Lubomír Kirman

NESPOUTANÁ FANTAZIE

„Jeho současná ostravská výstava nazvaná Something Small is Getting Big je ve znamení propojování nepropojitelného a deformování námi všemi stokrát viděného. Stromek neovívá větřík, ale ventilátor, z hokejky vyrašily hrábě a lopaty, pouliční lampa svítí, i když ji podťali jako smrk v lese. V prvním plánu se může zdát, že Kinterovy sochy mají hlavně pobavit. Za nespoutanou fantazií se ale skrývá touha popsat hlubší a skrytou, někdy až filozofickou stránku všedního života. Žádný plastový košík ze supermarketu není pro Krištofa Kinteru příliš obyčejný, aby z něj nemohl vytvořit něco nového, zneklidňujícího i intelektuálně pronikavého," poznamenal k dílu autora kurátor výstavy Jiří Švestka.

OHLASY V ZAHRANIČÍ

„Krištof Kintera patří k nemnoha českým umělcům, jejichž dílo má velký ohlas také v zahraničí. Jeho díla kupují sběratelé a muzea po celém světě," dodal Jiří Švestka.

Od konce devadesátých let minulého století proběhlo několik Kinterových sólových výstav v galeriích v Praze, Berlíně, Paříži, Bruselu a Amsterdamu. V roce 2011 získal za instalaci Z vlastní vůle, lampu pouličního osvětlení obrácenou vzhůru pod pražským Nuselským mostem, ocenění Osobnost roku udělovanou odbornou veřejností. Od března letošního roku probíhá rozsáhlá výstava Postnaturalia v soukromé sbírce Collezione Maramotti v italském městě Reggio Emilia. Současná výstava Krištofa Kintery potrvá v galerii slezskoostravské radnice do 3. září.

Antonín Střížek a Hana Puchová vystavují v ostravském Domě umění.
Antonín Střížek a Hana Puchová vystavují v ostravském Domě umění