Partička skvěle sehraných muzikantů hrajících pod názvem Legendy se vrací vznikla před jedenácti lety.

V sestavě kapely hrající pro dobrou náladu, nostalgické zavzpomínání i k pořádné taneční „pařbě" najdete brilatního kytarového mága Andonise Civopulose, Petra Šišku textaře, moderátora, Romana „Izziho" Izaiáše, což je charismatický frontman rockové skupiny Doga, Libora Pyška bubeníka známého z mnoha jazzových formací, a také skvělého klávesistu, skladatele Mira Bazgera. Kapela má na svém kontě stovky beznadějně vyprodaných koncertů nejenom u nás, ale také na Krétě či v mnoha městech v Polsku.

Legendy mají ve svém repertoáru hity známé snad všem generacím od Pink Floyd, Led Zeppelin, AC/DC, Queen, Deep Purple, Status Quo, Erika Claptona a mnoha dalších.

Novinka

V minulých dnech spatřilo světlo světa jejich zbrusu nové cédéčko pod názvem Legendy se vrací po setmění, které vydalo vydavatelství Československá muzika, s. r. o.

„Cédéčko navazuje na úspěšné album Nezapomenutelné hity Československa, které nám vyšlo v loňském roce a na němž jsme si ověřili, že písničky v našem netradičním aranžmá u posluchačů bodují a mají stále co říci současnému publiku. Znovu se potvrzuje skutečnost, že když je dobrá melodie, vůbec nezáleží na věku písničky. Navíc mnohé ze skladeb, které prezentujeme, se v rádiích už moc nehrají. Možná je to způsobeno tím, že některé starší nahrávky nejsou technicky kvalitní, ale třeba také tím, že mnozí mladí redaktoři tyto písničky často ani sami neznají," říká frontman skupiny Legendy se vrací Petr Šiška.

Nostalgie i recese

Nové cédéčko Legendy se vrací po setmění obsahuje šestnáct opusů.

„Velký autorský potenciál jsme objevili v našem slovenském pianistovi a skladateli Mirovi Bazgerovi, který se zde prezentuje autorsky v sedmi písničkách, jako jsou například Dej mi pusu, Neboj se slz, Milenka nevěsta, Řeknu ti to rovnou. Stejně tak Andonis Civopulos si splnil velký sen, když zkomponoval hudbu ve čtyřech případech. Takže na albu se střídají šansony, rockové balady, ale nechybí zde ani recese. Civopulosova instrumentálka Po setmění může navodit atmosféru vzpomínek na staré lásky, ale také příjemně naladit na budoucnost. A recese? Rozhodně nechybí v písní Pochod padlých starců, kdy si dovedeme i ve svém zralejším věku udělat legraci sami ze sebe," dodává Petr Šiška, který napsal k písním texty. „Měl jsem volnou ruku v tom, že jsem nejprve napsal básně texty, a poté se zhudebnily, což mi vyhovovalo," pochvaluje si Petr Šiška.

„Album je vyšperkováno převzatými hity, k nimž patří- v našem podání písně Petra Spáleného Dáma při těle, dále Kůň bílý, kterou známe z repertoáru Marie Rottrové, ale původně jako Baladu wagonovou Maryly Rodowic či Raketou na Mars Věry Špinarové, jejímiž doprovodnými kapelami v minulosti prošli Andonis Civopulos, Libor Pyško, ale také já. Vždyť Ivoš Pavlík byl náš velký guru," vysvětluje Petr Šiška. Album Legendy po setmění uzavírá polsko-ukrajinská píseň Hej, sokoly. „Je zajímavé, že už jsme ji několikrát hráli a získala velké sympatie posluchačů," říká radostně Libor Pyško.

Velká show v klubu Garage

Nové cédéčko představí kapela v ostravském clubu Garage v Ostravě-Martinově 18. prosince. Pod názvem Možná přijde i prodloužení chystají Legendy tříhodinovou předvánoční podívanou, rozdělenou na třetiny, v níž také prezentují světové hity, ale prozradí dramaturgii svého nového pořadu, který chystají na příští rok. Není bez zajímavosti, že se v létě kapela chystá pracovně k několika koncertům do Turecka. „Jedná se o vystoupení převážně pro českou klientelu, turisty, ale zpíváme také v angličtině, takže nebude problém, když na nás přijde mezinárodní publikum," míní Petra Šiška. „Jsem zvědav, jak někteří bardi z kapely zvládnou čtyřicetistupňovou teplotu na sluníčku, a bude to o to pikantnější, že do Turecka vyrazíme v srpnu, bezprostředně po festivalu Ostrava v plamenech," uzavírá naše setkání Petr Šiška.