Patnáctý ročník Slavností pivovaru Ostravar nabídne vedle hudebních zážitků i pivní speciál ALE Ruby.

Představte pivo, které jste pro slavnosti vytvořili.

Na jubilejní ročník jsme chtěli uvařit úplnou novinku, takže jsme připravili ALE. Jedná se o polotmavý svrchně kvašený ležák, který se v České republice často nevyrábí.

Kde se tedy tradičně vaří?

V receptuře jsme se inspirovali postupy z Anglie i Irska, kde má tento pivní speciál své kořeny. Pivo je uvařeno ze tří druhů sladů moravského ječmene a ze tří pečlivě vybraných odrůd chmele. ALE je chmelen natřikrát ve varně a ještě jednou za studena na spilce.

Přiblížil byste laikům onu spilku?

Fermentační a kvasný proces u nás v pivovaru probíhá v takzvané spilce, tedy soustavě místností s otevřenými kvasnými nádobami, kde naše pivo získává svou tradiční chuť. Právě svrchní kvašení a kvašení na spilce jsme skombinovali u ALE Ruby.

Které chutě u piva převládají? Komu je určeno?

U ALE Ruby dominují ovocné tóny a citrusové aroma, které podtrhuje střední hořkost piva. Chceme touto novinkou oslovit hlavně mladé lidi. Ve světě se rozšiřuje nabídka piv a i my jsme chtěli ozvláštnit sortiment.

Proč právě ALE?

Přemýšleli jsme o více verzích, ale nakonec jsme sáhli po tomto netradičním ležáku, chtěli jsme vyzkoušet, zda tento typ zvládneme uvařit.

Kolik za pivo návštěvníci slavností zaplatí? Budou ho moci ochutnat i po nich?

Tradičně budou všechny druhy piv stát dvacet korun, přičemž vstupenka na slavnosti platí i jako lístek na jeden půllitr piva zdarma. ALE chceme přiblížit lidem, takže jsme připraveni reagovat na poptávku a zařadit jej do distribuce.

Za jakých podmínek by se měl speciál čepovat?

Právě aromatické složky piva lépe vyniknou za vyšších teplot, než je u jiných ležáků běžné. Takže něco mezi deseti až dvanácti stupni Celsia.

Čím se při vymýšlení speciálů inspirujete?

V pivovaru Ostravar jsem třetím rokem a pokaždé jsme sáhli po odlišných variantách. V loňských ročnících jsme vycházeli z tradičních metod a historie, zatímco letos jsme chtěli vyzkoušet nové postupy.

Co vás na pivovarnictví baví?

Nechci, aby to znělo jako klišé, ale práci sládka musíte dělat srdcem. Můj otec byl sládkem, takže jsem k tomuto povolání „přičichl" jako malý a zamiloval si ho. Moc se mi líbí, že uvařit dobré pivo je stále kumšt.

Pocházíte ze Slovenska. Dají se nějak srovnat chutě slovenských a českých pivařů?

Máme společné kořeny a to je vidět i v historii pití piva. Myslím, že v obou zemích je stále vysoká podpora tradičních ležáků. Nicméně se mi líbí, že mladí lidé rádi ochutnávají nové chutě i druhy piv. 

Slavnosti pivovaru v Ostravě nabídnou tři scény i nové pivo Patnáctý ročník Slavností pivovaru Ostravar nabídne v sobotu v Ostravě tři hudební scény, na nichž se představí celkem 15 kapel. Na hlavním pódiu se letos představí Pipes&Pints, Michal Hrůza, Aneta Langerová, David Koller a bosenská Dubioza Kolektiv. Další scénu dramaturgicky připravil Richard Krajčo z kapely Kryštof a návštěvníci na ní uvidí například uskupení Slza. Poslední scéna pak bude patřit začínajícím interpretům. Součástí slavností bude už i tradiční doprovodný program složený z nejrůznějších pivních soutěží. Chybět nebudou ani exkurze s degustací piva v ležáckém sklepě nebo pivovarská škola. Vstupenky v předprodeji stojí 250 korun, na místě budou o stokorunu dražší. Jednotná cena piva bude na slavnostech 20 korun.