Organizace Roska sdružuje právě osoby, které trpí závažným neurologickým onemocněním. Náplní činnosti sdružení je pořádání nejrůznějších aktivit. „Jde například o rehabilitační cvičení, plavání, hipoterapii, které jsou nezbytné k udržení fyzické a psychické kondice nemocných. Společně jezdíme také za kulturou, sportem, na zájezdy a rekondiční pobyty,“ uvedla předsedkyně ostravské Rosky Naďa Nováková.

Roska má v Ostravě-Vítkovicích bezbariérové centrum. Nově diagnostikovaní pacienti a jejich pečovatelé se v něm například dozvědí důležité informace o tom, jak žít s roztroušenou sklerózou. Mohou využít psychologickou poradnu, zapůjčit si odbornou literaturu nebo odborné časopisy. Mohou si také půjčit i domů rehabilitační pomůcky a přístroje a v neposlední řadě se zde potkávají a navazují přátelství s ostatními členy se stejným osudem.

„Bez finančních příspěvků bychom nemohli takto pomáhat nemocným se začleněním do společnosti. Pro naše členy je velice důležité nezůstat izolován za zdmi domova, ale žít plnohodnotným životem, jak jen to je možné. Proto si vážíme těch, kdo nám pomáhají finančně i jinak,“ dodala Nováková.

Činnost ostravské Rosky podpořila letos například téměř 95 tisíci korunami i Nadace ČEZ.