Marius von Mayenburg je považován za jednoho ze špičkových autorů současného německého dramatického umění.

Jeho hru Mučedník uvede v komorním prostoru zkušebny Divadla Antonína Dvořáka soubor činohry Národního divadla moravskoslezského (NDM) už ve středu v premiéře v režii Janusze Klimszy od 19 hodin.

Náboženský fundamentalismus

„Náboženský fundamentalismus je v dnešních dnech skloňován takřka každodenně. Marius von Mayenburg svojí hrou Mučedník pokládá otázku, co by se mohlo stát, kdyby západoevropský puberťák propadl křesťanskému fanatismu. Fanatismus (a to nejen náboženský) se totiž může projevovat, obzvlášť v dnešních dnech, v různých a mnohdy naprosto netušených podobách… A jeho důsledky mohou být fatální i bezděčně komické," přiblížila inscenaci dramaturgyně Sylvie Rubenová.

O čem hra vypráví? Benjamin Südel, žák střední školy, se zcela ponořil do Kristova učení, jímž se začíná řídit nejen on, ale vyžaduje to i od svého okolí. Z jeho doslovného chápání bible se jej rozhodne „vyléčit" jeho učitelka biologie, celým srdcem i duší oddaná Darwinovi a evoluční teorii. Kam až to může zajít v souboji fanatismu a netolerance, když věříme tomu, že právě naše pravda je ta správná, a musíme o ní přesvědčit ostatní? Kdo se ukáže jako větší fanatik? A co na to společnost? Kde je hranice mezi tolerancí a laxností pramenící z neschopnosti přijmout zodpovědnost? Jsme skutečně tak civilizovaní, abychom se dokázali dohodnout a najít společné východisko? Tyto a další otázky nastoluje právě hra Mučedník. Světovou premiéru měla před čtyřmi lety v berlínské Schaubühne am Lehniner Platz v autorově režii. U nás byla poprvé uvedena v září roku 2014 v divadle Disk, které je divadelním studiem pražské Divadelní akademie múzických umění (DAMU).

Na jevišti se představí Robert Finta, Lucie Končoková, František Strnad, Petr Houska, František Večeřa, Petra Lorencová, Izabela Firlová a Mikuláš Bukovjan v režii Janusze Klimszy. Výtvarníkem scény je Martin Víšek, dramaturgyní Sylvie Rubenová a kostýmy navrhla Marcela Lysáčková.