Pět výjimečných ženských osobností posílí program letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava.

Jsou to devatenáctiletá norská zpěvačka Aurora Aksnes, která na sever Moravy přiveze pohádkově temný elektropop, Victoria Hanna z Izraele, dcera rabína divoce rapující starověké židovské texty, dále holandská zpěvačka Kovacs, která svým syrově zabarveným hlasem připomíná nejen Amy Winehouse, norská elektropopová zpěvačka, skladatelka, textařka a hudebnice Susanne Sundfør a nekonformní polská zpěvačka Maria Peszek, která je známá také jako herečka z filmů známých tvůrců Agnieszky Holland a Jerzyho Stuhra.

Victoria Hanna

Jedno z nejlépe střežených izraelských hudebních tajemství dlouho odolávalo prozrazení. Victoria Hanna do letošního roku nevydala jediné album, zvěsti o křičící, se slabikami si hrající a recitující zpěvačce, herečce a performerce se v uplynulých letech šířily po jejích newyorských koncertech, vokálních workshopech a vystoupeních na prestižních festivalech.

Její vystoupení bude určitěhodně také zajímavé.

Aurora Aksnes

Devatenáctiletá Aurora Aksnes z Norska je přemýšlivý snílek skládající elektropopové skladby, kterými dokázala zaujmout miliony posluchačů, zřejmě tomu nebude ani jinak letos v létě v Ostravě.

Kovacs

Syrově zabarvený hlas, nekonvenční image, kabaretní koncerty nasvícené padesáti odstíny černé… To je šestadvacetiletá nizozemská zpěvačka Kovacs, která debutovou deskou Shades Of Black způsobila v Evropě obrovský poprask. Nejraději chodí v černém, dohola a s kožešinovou čepicí na hlavě, má tmavý zakouřený hlas, soul v duši a mistryní světa v psaní o šťastné lásce se rozhodně nikdy nestane…

Susanne Sundfør

Třicetiletá Susanne Sundfør z Norska toho ví hodně o tradiční norské hudbě, vystudovala operu, dokáže aranžovat smyčce a klavír a klávesy jsou pro ni jako pro jiné kytara. Vliv Mozarta a Händela se u ní prolíná s minimalismem Philipa Glasse, folkovými oratorii Roye Harpera a avantgardou trumpetisty Nilse Pettera Molværa.

Maria Peszek

Polská zpěvačka Maria Peszek nedává už léta polským konzervativcům spát, má blízko k popu, rocku, kabaretu i punku a doma je za celebritu, od níž se čekají nekonformní činy. Zazářila na divadelních prknech, v televizi a ve filmech. Extrémní pozornost na sebe ale strhává hudbou: osobně otevřenými, emotivními a silně provokativními písněmi a prohlášeními. Ze svého radikalismu neustoupila ani na čerstvém albu Karabin, okolo kterého se v Polsku opět rozhořela vzrušená debata. Zpívá se na něm o svobodě, nenávisti a právu na odlišnost. Jak se zdá, i letošní ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava (14. až 17. července) nabídne velká dámská hudební esa.