Divadla v Ostravě se musejí poprat s aktuální situací, jíž je karanténa nařízená vládou. Ještě v minulém týdnu se po zákazu veřejných akcí umělci chopili svých nástrojů nebo jen svého umu a umění bylo v mnohých případech přenášeno on-line. Nyní se naše všední realita opět změnila, ovšem umělci se přesto snaží brát ji střízlivě a mnohdy se snaží i pomoci.

Snímek z natáčení seriálu Místo zločinu Ostrava.
Místo zločinu Ostrava: Sex i vražda na Coloursech. Točilo se přímo na festivalu

Ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil se dnes nechal slyšet, že v divadelních dílnách se nezahálí a zaměstnanci se chopili velmi prospěšné práce – šijí roušky, kterých je obecný nedostatek.

„Dnes jsme v dílnách divadla začali šít provizorní roušky – přednostně poslouží organizacím města - strážníkům, pracovníkům sociálních služeb nebo zaměstnancům magistrátu města, kteří musejí být v úřadě nebo dokonce musejí do terénu. Materiálu máme dost a ještě dokupujeme. Už dnes dílny vyrobily okolo stovky roušek (je 14.00) a pokračujeme tak, abychom co nejdříve mohli dodat zásobu i městu. Zítra posílíme kapacity dílen – dnes doplňujeme lidi. Divadelníci už roušky nosí,“ prohlásil oficiálně prostřednictvím tiskové zprávy Nekvasil.

Národní divadlo moravskoslezské rovněž uvažuje o sdílení svých her a inscenací prostřednictvím internetu, jakmile to situace dovolí. „Chceme zůstat s diváky v kontaktu, takže jednáme s agenturami a autory, abychom mohli alespoň nějaký program nabídnout divákům on-line,“ doplnil Jiří Nekvasil.

Co se týká přímých přenosů a live streamování umění a kultury na internet, s tím musí některá divadla pravděpodobně počkat. „Tváří v tvář nastalé situaci a vzhledem k nařízené všeobecné karanténě nechystáme pro nejbližší dny vůbec nic, přičemž i projekt živého streamování, který jsme chystali na příští týden s Českou televizí, jsme byli nuceni zrušit,“ prozradil ředitel Komorní scény Aréna Jakub Tichý.

Barrák music club, březen 2020 v Ostravě.
VIDEO: Ostravský klub Barrák má kvůli podvodnému pořadateli existenční problém

Možnost živého vysílání zvažovalo také Divadlo Petra Bezruče, nicméně i to muselo své brány uzavřít na všechny způsoby.

„Momentálně jsme zrušili i zbytek veškerého zkoušení poslední připravované inscenace Mechanický pomeranč a divadlo bude podle nás přinejmenším do konce dubna úplně uzavřeno. To se týká i možného on-line přenosu,“ potvrdila Michaela Kubicová z Divadla Petra Bezruče.

Oficiální datum, kdy mají divadla v Ostravě opět začít hrát, je 15. duben, co se však stane do této chvíle, je neznámé jak umělcům, tak veškerým příznivcům umění.