„Scházíme se tu každý rok, abychom propagovali legionářskou obec a tradice. Naši členové na sobě mají uniformy z první světové války, ale i meziválečného období a zastoupeno je také anglické letectvo,“ řekl Dan Zatloukal z Československé obce legionářské - jednoty Jana Gayera, která má členy v Přerově, Hranicích i Lipníku.

Příprava ledových soch na Pustevnách, leden 2022.
OBRAZEM: Přípravy ledových soch na Pustevnách. Letos budou doslova hvězdné

Turisté dorazili na novoroční výstup ze všech koutů Moravy. Někdo si dal pořádně do těla a vydal se pěšky z Teplic nad Bečvou, Hranic nebo Lipníku, jiní zvolili méně náročnější trasu z nedalekého Týnu nad Bečvou. V cíli dostali od organizátorů akce, kterým je každoročně Klub českých turistů SK Přerov, pamětní list, razítko či magnetku.

Velkomoravané i chovatelé dog

„Vyjeli jsme s manželkou ráno z Ostravy, zaparkovali auto v obci pod hradem, a nahoru už šli pěšky. Byla to moc příjemná procházka,“ svěřil se Dalibor Kanclíř, který se zimního výstupu zúčastnil vůbec poprvé.

Živý betlém v Rožnově pod Radhoštěm, 18. 12. 2021
OBRAZEM: Betlémy v různých podobách. Živý v Rožnově přilákal stovky diváků

„Svolali jsme se přes facebookovou skupinu chovatelů tibetských dog a dorazilo nás osm. Překvapily mě nejen davy lidí, ale i to, kolik je tu majitelů psů,“ poznamenal.

VIDEO: Novoroční výstup na Helfštýn, 8. ledna 2022

Zdroj: Deník/Lukáš Ston

V kostýmu Velkomoravanů se vydali na cestu Martin Komoň s manželkou Kristýnou.

„Na hrad se to úplně nehodí, ale nic lepšího jsme neměli a chtěli jsme si tento den užít trochu netradičně. Kostým je trochu zateplený, aby nám nebyla zima, a šila ho manželka. Minulý rok se akce nekonala, a proto jsme rádi, že se tradice zase obnovila,“ řekl Martin Komoň.

Helštýn z dronu:

Podle mluvčí hradu Evy Lehnertové prošlo za jediný den branami Helfštýna na 4077 lidí.

„Poslední novoroční výstup v roce 2020 byl rekordní, protože přišlo téměř 5 tisíc lidí. I tento rok je ale návštěvnost hezká. Nejvíce lidí přicházelo mezi desátou dopoledne a druhou odpoledne, pak už jich bylo méně,“ zhodnotila.

Opravené toalety a vratné kelímky

Hrad překvapil účastníky zimního výstupu dvěma novinkami - tou první byla nově zrekonstruovaná sociální zařízení, druhou vratné kelímky s obrázkem Helfštýna.

„Letos jsme to měli jednodušší v tom, že venku není sníh a nemuseli jsme odklízet kupy sněhu. Až do pátečního večera jsme ale finišovali s úklidem toalet, které prošly rekonstrukcí. Naštěstí se všechno včas stihlo,“ dodala Eva Lehnertová.

Neznámý vandal poničil na hradě Lukov sochu dřevěné medvědice.
Neuvěřitelné. Sochu hradu u Lešné zničil vandal. Medvědici rozřezal a spálil

Kvůli náporu lidí hrad posílil pokladny a návštěvníci se mohli posilnit buď ve stánku s občerstvením nebo místní restauraci. Mnozí si ale přiťukli do nového roku štamprlí z domácích zásob.

Spokojený s vydařenou akcí je i Radim Himmler, ředitel Muzea Komenského v Přerově, pod které hrad Helfštýn spadá. Novoroční výstup si nenechal ujít.

Hranická propast je s celkovou, ověřenou a naměřenou hloubkou 473,5 m nejhlubší propastí České republiky. Zároveň je díky rekordní hloubce vody 404 m nejhlubší zatopenou propastí světa
TIP NA VÝLET: Hranická propast. Lidstvo se na její dno nedokázalo potopit

„Chodím pravidelně už od roku 2008. Je to nádherná akce - lidé mohou po vánočních svátcích vyrazit do přírody a kochat se výjimečným otevřením hradu. Snažím se chodit každý rok z jiného směru a letos jsem vyšel z Teplic nad Bečvou přes Maleník až na Helfštýn. Je vidět, že po roční pauze vzali lidé hrad doslova na zteč,“ shrnul.

Spousta zájemců využila možnosti prohlédnout si nově zrekonstruovaný renesanční palác, který byl veřejnosti přístupný. Všichni lidé zaplatili u vstupu na hrad pouze symbolických 20 korun.