Na letošním čtyřicátém ročníku Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm, který se uskuteční na podzim v Ostravě, se herec Ondřej Vetchý opět ujme moderování galavečera, který se koná 4. října v konferenčním sále ostravského hotelu Mamasion.

Nebude na to sám, na pomoc mu přijdou andělé.

Jednak andílci z dílny výtvarnice Šárky Ševčíkové, kteří vznikli kombinací keramiky a polodrahokamů a pak anděl kovový, vytvořený uměleckým kovářem z Landeku Tomášem Szwanczarem.

Voda nad zlato

Jedná se v tomto případě o trofeje pro vítězné autory festivalových snímků.

„Budou to takoví andělé strážní našeho Ekofilmu, ale objevíte v nich také motiv vody, protože slogan Voda nad zlato je hlavním tématem festivalu. Téma vody se prolíná nebo spíše proudí celým doprovodným programem Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity připravuje konferenci o tomto základním přírodním zdroji.

Zúčastní se jí významní odborníci, vodu proberou, skutečně ze všech úhlů.

Voda je nejen to, co nás drží při životě, a její čistota je důležitá nejenom pro lidi, zvířata, ale také pochopitelně rostliny, ale představuje také nebezpečí, například v podobě povodní a dalších přírodních katastrof. O vodě je na festivsalu spousta workshopů a také několik výstav se věnuje vodě," říká Marcela Mrozková-Heříková, ředitelka MFF Ekofilm.

Nový prezident

Nový prezident Ekofilmu, britský vědec a popularizátor vědy, sympatický Michael Londesborough, který letos převzal štafetu po filmovém mágovi Juraji Jakubiskovi, připravuje velkou science show o vodě. Oba prezidenti, bývalý, ale i ten nový, se již vloni na festivalu setkali.

Michael Londesborough se na svou úlohu těší. „Chci ukázat návštěvníkům, že bez vody to prostě nejde," říká s úsměvem nový prezident festivalu.

„Pro Ostravany i návštěvníky města je připraven čtyřdenní maraton zábavy a poučení, samozřejmě nemluvě o hodnotných a zajímavých snímcích doslova z celého světa, které budou zdarma k vidění po všechny festivalové dny v Domě kultury Akord v Ostravě-Zábřehu, ale také v Ostravském muzeu, v kině Vesmír i na festivalových místech v Karviné a Českém Těšíně. Děláme všechno pro to, aby festival, který se předloni vrátil do místa svého vzniku, opět našel své místo v kulturním životě našeho kraje," dodává Marcela Mrozková-Heříková.