Slavnosti pivovaru Ostravar nejsou jen o kvalitní hudbě. Bez dobrého piva by koncerty kapel zkrátka nebyly to pravé „chmelové". Ostravar tradičně pro návštěvníky při slavnostech čepuje pivo přímo z ležáckých tanků. To má několik výhod pivo je nejčerstvější, nepasterizované a navíc je ho v podstatě nekonečné množství.

Návštěvníci budou moci ochutnat piva z portfólia ostravského pivovaru, to znamená prémiový ležák Ostravar Premium, světlé výčepní pivo Ostravar Originál, nefiltrované pivo Ostravar Nefiltr a také úplně nové pivo, kterého Ostravar uvaří speciálně pro slavnosti pět set hektolitrů.

Kvasnicový Bazal

Speciální pivo na slavnosti vaří Ostravar od roku 2001. V prvních letech to býval pravidelně kvasničák. Později začal Ostravar vařit i slavnostní várky jiných piv. Například kvasnicový Bazal.

„Všechna speciální piva spojuje stejná filozofie. Chceme vždy lidem nabídnout něco mimořádného. Něco extra," řekl vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter. Jaké pivo to bude letos, zatím ale sládek tají.

Pivaři se letos nebudou muset bát, že by jim pár piv provětralo peněženku, jak to na jiných festivalech bývá zvykem.

„Ve srovnání s předcházejícími ročníky dojde ke zlevnění všech piv o dvacet procent. Letos budeme na Slavnostech všechna piva prodávat za jednotnou cenu dvacet korun," sdělila Deníku Zuzana Cieciotková z organizačního týmu slavností.

Ilustrační fotoPočasí určuje žízeň

Vzhledem k tomu, že pivní svátek je koncipován jako akce pod otevřeným nebem, množství vypitého piva se odvíjí od počasí. „V uplynulých třináct ročnících jsme zažili horké letní dny i slavnosti mezi kapkami deště. Rekordní množství piva se vypilo v roce 2005, naopak nejméně piva se vypilo v prvním ročníku v roce 1999, což bylo dáno premiérovým ročníkem a nižší návštěvností. Od roku 2008 se množství vypitého piva pohybuje konstantně v rozmezí dvacet až třicet tisíc půllitrů," uvedl vrchní sládek Roman Richter.

Škola a exkurze

Na slavnostech bude mít letos premiéru pivovarská škola. Ostravar během slavností otevře tři výukové cykly po padesáti minutách. Během této doby se návštěvníci dozvědí vše o historii piva, seznámí se se surovinami, ze kterých se pivo vaří, a také s různými výrobními technologiemi a typy piv.

„Vedle teoretických informací si účastníci pivovarské školy procvičí také praktické dovednosti naučí se u nás správně čepovat i degustovat pivo," říká obchodní sládek pivovaru Libor Vávra.

Kromě pivovarské školy budou moci návštěvníci při slavnostech zdarma absolvovat i komentovanou prohlídku pivovaru. Exkurze začnou ve 13 a skončí v 18.30 hodin. Během půlhodinové prohlídky se lidé seznámí s procesem výroby piva, budou si moci prohlédnout varnu ostravského pivovaru s unikátními měděnými povrchy varných nádob, ležácký sklep či filtraci a hlavně budou mít unikátní a jedinečnou možnost podívat se na spilku. Vidět pivo kvasící v kvasných kádích na spilce je velká atrakce. Ostravar je totiž poslední velký pivovar v Česku, který stále používá tradiční technologii piva varna spilka sklep. Spilka v této technologii hraje zásadní roli.

„Právě na spilce Ostravar dostává unikátní a nenapodobitelnou plnou chuť se silnějším řízem a středně hořkým dozníváním," prozradil vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter.