/ROZHOVOR/ V Deníku vám postupně nabízíme podrobnější profily těchto umělců. Dnes to bude sólistka baletu NDM Barbora Šulcová, která je nominována za mimořádný výkon v choreografii O Balcão de Amor v rámci inscenace All That Jazz, Rock, Blues.

Co pro vás znamená užší nominace na prestižní Cenu Thálie?

Mám-li být upřímná, nijak mi to stále nedochází. Ale musím říct, že mě to potěšilo a udělalo, ohromnou radost. Byl to pro mě Vánoční dáreček, protože jsem se to dozvěděla několik dní před Štědrým dnem.

Jaromír Nohavica.
Tři otázky pro Jaromíra Nohavicu

Kdybyste mohla alespoň ve stručnosti našim čtenářům přiblížit postavu, za kterou jste byla nominována?

Ano, jsem Cherry Pink Blossom. Úkolem této role je být sexy a dominantní. Zahrávám si se svým partnerem Nerdem. Cherry ví, co chce, a hlavně má hodně zkušeností… Velmi ráda ztvárňuji charakterní role, do kterých jsem stále častěji obsazována. Myslím si, že do této postavy jsem se velmi rychle vcítila.

Kdy jste se poprvé v životě setkala s tancem a proč jste se rozhodla, aby se stal součástí vašeho dalšího života?

Začala jsem se hýbat už ve třech letech, když jsme doma měli zapnutou televizi a zrovna dávali videoklipy. To byl první impulz, zřejmě budu tanečnicí… Rodiče to už nemohli vydržet, tak se rozhodli mě přihlásit do kroužku disco dance, abych se mohla pořádně vybít. Ve čtyřech letech jsem aktivně tancovala. Má trenérka už tehdy řekla mým rodičům, že mám hodně energie a taneční potenciál. Navrhla mi, že bych měla jít na konzervatoř. Rodičům se tento nápad hned zamlouval a já jsem jen kývla hlavou. Když jsem dělala zkoušky na dnešní ostravskou Janáčkovu konzervatoř, už tehdy jsem věděla díky mé trenérce, která svou dceru taky vedla tím směrem (ta už vystudovala konzervatoř), do čeho jdu. Balet jako takový nikdy pro mě nebyl na prvním místě. Na škole jsem si… přece jenom našla jiné taneční předměty, které mě natolik bavily, že jsem školu dostudovala. Na závěr osmého ročníku jsme měli představení. Po jeho skončení přišel za mnou bývalý šéf ostravského baletu Igor Vejsada a nabídl mi angažmá v ostravském divadle. Byla jsem velmi šťastná. V této souvislosti musím poděkovat své někdejší trenérce, která mi dala prvotní impulz k opravdovému umění.

Katarína Hasprová
Katarína Hasprová: V Ostravě je mi pěkně

Když se řekne pohyb, potažmo tanec…

Tanec je pro mě prostředek ke sdělování emocí. Tanec jako takový je způsob komunikace. Pod pojmem tanec si každý vybaví něco jiného. Tanec je pro mě svoboda, projev, díky kterému mám možnost se vyjádřit.

Barbora ŠulcováZdroj: Archiv NDM

Měla jste v tomto oboru, když jste začínala, nějaké vzory?

Vlastně jsem nikdy neměla žádný vzor, že bych si řekla: Ať teď bych chtěla být úspěšná jako Někdo…

Jaká je Barbora Šulcová v soukromí?

Jsem ráda zaneprázdněná, tedy když mám stále co dělat, a občas i náladová. Nesnáším nudu, ráda svůj volný čas trávím aktivně, zejména ve fitku, anebo učím děti balet.

Po jakých rolích toužíte?

Ráda bych si zatancovala třeba dramatickou i možná tragickou roli ve stylu, kdy člověk umírá na jevišti a všichni kolem pláčou…

Jaromír Nohavica.
Tři otázky pro Jaromíra Nohavicu

Čím si odpočinete od svého povolání? Máte nějaké speciální hobby?

Jak už jsem zmínila, tak jsem opravdu hodně aktivní. Je to možná zvláštní, ale nejraději si chodím odpočinout do fitka na lekce, kde nemusím přemýšlet, jak mám vést pohyb anebo jak u toho mám vypadat. Prostě se tam „vybiju a zničím“ tak, že domů chodím většinou sice úplně unavená, ale na druhé straně se úžasně odreaguji. Další mou zálibou jsou výlety po horách nebo sauna.

A co rodinu, plánujete do budoucna?

Nejsem úplně mateřský typ, ale doufám, že to přijde. A do budoucna bych ráda alespoň jednoho potomka kluka.

V čem vás mohou diváci NDM na jevišti spatřit?

Téměř ve všech tanečních inscenacích, které máme v repertoáru All That Jazz, Rock, Blues, v Labutím jezeru, Popelce, Dvou světech, Jednom světě, Třech mušketýrech.

Lákají vás taneční experimenty?

Pravda je, že jsem už několik tanečních experimentů zažila, za svého působení v divadle. Ale čím jsem starší, už mě tak nepřekvapují a snad ani tak moc nelákají jako dříve, neboť jejich tajemství jsem už pro sebe víceméně odkryla.

Jaromír Nohavica.
Tři otázky pro Jaromíra Nohavicu

Minivizitka Barbory Šulcové● Narodila se v Karviné. V letech 2004 až 2012 studovala na dnešní Janáčkově konzervatoři v Ostravě.
● Od sezony 2012/2013 získala angažmá v baletu Národního divadla moravskoslezského. S jistotou a přirozeností tančí hlavně role moderního repertoáru, například v choreografii Maria Schrödera Chaplin ztvárňuje roli Matky a jednu z jeho manželek, herečku Paulette Goddard, a v choreografii Jiřího Kyliána Falling Angels jedno ze sól sedmi tanečnic. Svou vášeň a temperament umí dobře uplatnit i ve Španělském tanci v Labutím jezeře a v roli Tenké dcery macechy v baletu Popelka.
● V roce 2017 získala úzkou nominaci na Cenu Thálie za sólo v choreografii O Balcão de Amor v inscenaci All That Jazz, Rock, Blues.