Ten se koná do neděle v pavilonu A na ostravském výstavišti Černá louka. Prezentují se zde největší kulturní organizace v Ostravě Knihovna města Ostravy, Moravskoslezská vědecká knihovna, Knihcentrum, Česká televize a muzea z celé Moravy.

Svůj stánek na výstavě má i nezisková organizace Celé Česko čte dětem, která se zaměřuje především na podporu čtenářské gramotnosti dětí a mládeže.

Nechybí ani doprovodný program v podobě autogramiád, autorského čtení, besed a setkání s autory či představení knižních novinek. 

Spisovatelka a ředitelka v jedné osobě

U zrodu Ostravského knižního veletrhu stála Markéta Hejkalová, spisovatelka, překladatelka, místopředsedkyně PEN Clubu v České republice a nyní také ředitelka veletrhu.

„Doufám, že na Černé louce zažijeme i tento rok milé a veselé setkání s přátelskými lidmi. Snažili jsme se připravit co nejzajímavější program a věřím, že v letošním předjaří si najdou cestu za knihou mladí, ale i ti dřívěji narození čtenáři. Už se na ně moc těším," říká Markéta Hejkalová, která také překládá do češtiny finské autory. V neděli od 13 do 14 hodin v pořadu nazvaném Láska a tma Miky Waltariho přiblíží zájemcům hodné a zlé ženy v životě světoznámého finského spisovatele.

Fakt fajne, bo!!!

Prostor dostanou na veletrhu také literáti z Obce spisovatelů České republiky, kteří žijí a tvoří v Moravskoslezském kraji. V sobotu od 15 do 16.30 hodin se představí v literárním leporelu s názvem Fakt fajne, bo!!! Jarmila Marie Skalná, Lydie Romanská, Břetislav Olšer, Radana Šatánková, Miroslav Sehnal, Břetislav Uhlář, Aleš Dostál, Miroslav Stoniš, Soňa Záchová, Jana Hochmannová a Sylva Stankušová, kde přečtou ukázky ze své nejnovější tvorby.

Česká televize na veletrhu

Česká televize nabídne návštěvníkům knižního veletrhu výběr knih, DVD, drobných dárkových předmětů a hraček ze své produkce. V rámci doprovodného programu promítne ukázky z pořadů a uspořádá autogramiády a besedy se zajímavými osobnostmi. Na své si přijdou milovníci záhad, kterým představí své nové knihy Zajatci Ďáblova chřtánu a Záhady Orientu spisovatel a záhadolog Arnošt Vašíček. O knize Tajemství rodu vzniklé podle stejnojmenného televizního cyklu pohovoří její autorka Petra Braunová spolu s genealožkou Helenou Voldánovou. Příznivci Václava Žmolíka se dozvědí něco o knize Bohemia incognita a spolu s tím o neprobádaných koutech naší vlasti. Vyznavači zdravého životního stylu si určitě nechají poradit od Kateřiny Winterové a Lindy Rybové, které vaří podle herbáře. Děti i dospělí si mohou poměřit své znalosti v soutěži o knihu Slovíčka a kutilové si mohou vyzkoušet, zda jsou také Šikulové.

Vůně knih a listování

„Sláva, že se knižní veletrh v Ostravě uchytil. Je dobře, že se datum jeho konání přesunulo z června na březen, kdy ještě sluneční paprsky tak nepálí, takže doufám, že návštěvnost bude velká. „Těším se na setkání s autorkami, které jsem si právě četla, třeba s Evou Tvrdou, Janou Richterovou, ale též s lidmi odjinud, z Hosta, z Literátek, většinu roku si jen píšeme. Konečně si své místo na veletrhu vydobyli i autoři našeho střediska Obce spisovatelů ČR. Pořad Fakt fajne, bo!!! v sobotním doprovodném programu jim bude sedět, přečtou ze svých nových knih nebo rukopisů, pohledí do očí svým čtenářům. Těším se na tu strkanici mezi stánky, na vůni knížek i na listování, sem tam někdo zavolá, řekne pár vět… No co, není to Matějská pouť, ale něco… lepšího!!!," míní Lydie Romanská, básnířka, místopředsedkyně Obce spisovatelů ČR.

ZBÝVAJÍCÍ PROGRAM VOLNÝCH DNŮ

Tipy jak trávit volný víkend v Ostravě a okolí najdete v předstihu pravidelně každý pátek v tištěném vydání Deníku.
Staňte se předplatiteli Deníku a získejte dárek - více zde

SOBOTA 8. BŘEZNA

12 hodin - Šikulové i malé ruce dokážou velké věci představení knížky a ukázky papírových skládaček a drobných předmětů, které si děti mohou vyrobit z běžně dostupných materiálů. Moderátoři Jana Zajacová a Ivo Marták (pořádá Edice ČT)

13.30 hodin - Nela Rywiková: Dům č. 6 představení knihy, beseda a autogramiáda (pořádá nakladatelství Host)

14.15 hodin - Petra Dvořáková: Julie mezi slovy představení knihy, beseda a autogramiáda (pořádá nakladatelství Host)

15 hodin - Fakt fajne, bo!!!

Literární leporelo z tvorby ostravské pobočky Obce spisovatelů České republiky. (Jarmila Marie Skalná, Lydie Romanská, Břetislav Olšer, Radana Šatánková, Miroslav Sehnal, Břetislav Uhlář, Aleš Dostál, Miroslav Stoniš, Soňa Záchová, Jana Hochmannová, Sylva Stankušová)

NEDĚLE 9. BŘEZNA

13 hodin - Láska a tma Miky Waltariho povídání Markéty Hejkalové o hodných a zlých ženách v životě světoznámého finského spisovatele

15 hodin - Zdenka Blechová: O změně myšlení po roce 2012 přednáška spisovatelky, nakladatelky a terapeutky

Kromě knižního veletrhu se konají také výstavy věnované dovolené a svatbám

Až do neděla se na výstavišti Černá louka v Moravské Ostravě koná kromě knižního veletrhu také sedmnáctý ročník výstavy Dovolená a Region, Lázeňství a šestý ročník veletrhu Svatba.

Výstavy v sobotu otevřeny do 18 hodin, v neděli do 16 hodin. Společné vstupné na všechny tři veletrhy stojí pro dospělé 80 korun, zlevněné 50 korun.

Na veletrhu věnovaném turistickému ruchu se kromě cestovních kanceláří představí i kraje, regiony, turistická místa a informační centra. „Návštěvníci zde najdou tipy na wellness pobyty, relaxační víkendy, aktivní dovolenou v regionech, výlety po městech, hradech, zámcích, horách, stezkách, vinařstvích, zábavních parcích a mnoho jiného," uvedla Katrin Tomanová ze společnosti Ostravské výstavy.

Poprvé se výstavy zúčastní například Chorvatské turistické sdružení, Národní turistický úřad Dominikánské republiky nebo vystavovatelé ze Slovenska. Součástí doprovodného programu bude výstava fotografií a předmětů z Jižní Ameriky, ochutnávky nebo ukázka nejmenší kuchyňky v hotelbusu, zapsané v České knize rekordů.

Na výstavě Svatba si zájemci budou moci prohlédnout nejnovější kolekce svatebních šatů a doplňků, ale také například ukázky vázání svatebních kytic. „Své představy budou moci zájemci konzultovat s ověřenými odborníky kadeřnicemi, vizážistkami, cukrářkami, floristkami. Nebude chybět nabídka šperků a bižuterie, spodního prádla, péče o tělo a ochutnávky svatebních koláčků, zákusků a dortů," uvedla Tomanová.

Představí se i firmy nabízející tisk svatebních oznámení, fotografické služby a hudební produkci. Součástí výstavy budou přehlídky svatebních šatů, pánských obleků a společenských oděvů, ale i luxusního spodního prádla. „Novinkou letošního ročníku jsou ukázky svatebního menu od známého šéfkuchaře," uvedla Tomanová.

Podrobné informace najdete na stránkách výstaviště Černá louka: www.cerna-louka.cz.