Moravskoslezská metropole má za sebou úspěšnou premiéru festivalu Ostravský kompot, který se včera uskutečnil v Trojhalí Karolina a dá se říci, že malým i velkým návštěvníkům docela zachutnal.

Zřejmě proto, že se jedná o specifickou akci tvořenou výhradně Ostravany, takže všechny účinkující kapely, divadelní soubory, ale i prodejci a rozsáhlý program pro děti připravili až na výjimky lidé z Ostravy a nejbližšího okolí.

Čeští dárci umožnili nákup potravin a hygienických potřeb, které se pořizovaly přímo na Ukrajině.
S humanitární pomocí do válečné zóny zamířila i Veronika z Ostravy. Už potřetí

TRENAŽÉR I TANEČKY

„Je to super, zkusila jsem si, jaké je to, být astronautkou," radostně se pochlubila desetiletá Veronika Krchňavá z Ostravy, když si vyzkoušela pobyt v roztočeném kosmickém trenažeru, a vůbec se nebála, podobně jako její kamarádka Laura Pflegrová.

A zatímco obě děvčata byla unesena vesmírným létáním, o kousek dále na pódiu koncertovala skupina Windy, ve stejné době u stánku střediska volného času probíhaly výtvarné dílničky. Ale už o několik minut později jsme přímo pod širým nebem před Trojhalím mohli obdivovat malé tanečnice, jak krásně jim jde nejenom samba, ale i další, třeba výrazové tance.

Lesní technika v akci, koňské taxi, práce s motorovou pilou...Ostravské městské lesy připravily o víkendu pestrý program pro děti.
VÍKEND V OSTRAVĚ: Oslavy ve Futuru, koňské taxi v Bělském lese a další

„Jsem pivař, oceňuji, že jsem mohl ochutnat dnes dokonce pivo z několika menších pivovarů, které mi většinou chutnalo. Přijeli jsme do Ostravy se ženou a dvěma vnučkami, které se tady hodně baví. Oceňuji, že si takové akce Ostravané dovedou udělat sami," svěřil se nám Ladislav Nosek z Karvinska.

BUTY: JSME S OSTRAVOU SPJATI

Největší zájem návštěvníků Ostravského kompotu se soustředil večer na koncert legendární skupiny Buty, která neodmyslitelně k tomuto městu patří.

„O tomto festivalu, jehož myšlenka se už rodila v loňském roce, jsme věděli, takže když jsme dostali pozvání, neváhali jsme ani minutu, jsme přece ostravští patrioti, tak je to samozřejmé, že rádi vystoupíme," uvedl Richard Kroczek, bubeník a manažer této kapely, pro Deník k akci, na níž včera přišlo několik tisíc zájemců. Nejen Buty, ale i další umělci posluchače nezklamali. „Je to pro mě velká čest, účinkovat na akci, která je svým způsobem ryze ostravská," vyznal se zpěvák Patrik Kee.

První ročník rodinného festivalu Ostravský kompot naznačil, že by mohl i v budoucnu přitáhnout ještě více zájemců, jeho organizátoři už také slibují na příští rok další atrakce a překvapení pro širokou veřejnost.

Herečka Marta Issová s režisérem Davidem Ondříčkem 5. března v Praze před předáváním cen České filmové a televizní akademie Český lev.
Filmaři budou natáčet o tragédiích na Ostravsku